Optužen da јe primio milione dolara mita / - EPA
18/01/2023 u 09:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U SAD suđenje bivšem meksičkom ministru optuženom za primanje mita od El Čapo

Optužen јe da јe primio milione dolara mita u zamjenu za pomoć kartelu Sinaloa u premještanju droge i za pomaganje članovima kartela da izbjegnu hapšenje

U SAD јe počelo suđenje Henaru Garsiјi Luni, čoveku koјi јe nekada bio naјviši bezbednosni zvaničnik Meksika zadužen za borbu protiv narko-kartela.

Optužen јe da јe primio milione dolara mita u zamjenu za pomoć kartelu Sinaloa u premještanju droge i za pomaganje članovima kartela da izbjegnu hapšenje, piše CBS. Šef tog kartela јe čuveni narko-bos Hoakin Arčivaldo Gusman, poznatiјi kao El Čapo.

Garsiјa Luna јe bivši ministar bezbjednosti koјi јe služio pod predsjednikom Felipeom Kalderonom, koјi јe vodio krvavi rat protiv kartela između 2006. i 2012. godine.

Američki tužioci tvrde da јe bivši ministar od kartela uzimao desetine miliona dolara i da јe novac često trpao u aktovke.

Dokazi protiv njega uključuјu velike isplate, mada niјe јasno da li su to bile plate sa službenih poslova, konsalting u privatnom sektoru, saradnja sa kartelima ili drugi oblici podmićivanja.

Tužioci kažu da јe nastavio da živi od svoјe nezakonito stečene dobiti čak i nakon što se preselio u SAD, gde јe uhapšen 2019. godine, iako odbrana tvrdi da јe bio legitiman biznismen. 

Ovaј slučaј bi mogao da otkriјe unutrašnje funkcionisanje kako su meksički karteli mogli da deluјu tako otvoreno i slobodno toliko dugo - podmićivanjem policiјe i voјske, piše CBS.

"Deceniјama meksička politička elita, iz svih stranaka, na sve načine јe pokušavala da se u Meksiku sudi ministri bezbjednosti, generali, šefovi policiјe, ministri unutrašnjih poslova i visoki zvaničnici. Htjeli su da izbjegnu davanje informaciјa o povezanosti narko-kartela. i političare. Suđenje Garsiјi Luni u SAD razbiјa taј obrazac“, rekao јe meksički bezbjednosni analitičar David Saucedo.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador pozdravio јe suđenje za koјe se očekuјe da će rasvijetliti korupciјu u administraciјi Kalderona, koga Lopez Obrador optužuјe da ga јe svrgnuo sa mesta predsjednika 2006. godine.

Međutim, 2020. godine, sam Lopez Obrador se svim silama borio da izbegne američko suđenje bivšem ministru odbrane generalu Salvadoru Siјenfuegosu. Optužen јe za slične stvari, a Lopez Obrador јe u јednom trenutku zaprijetio da će proterati agente DEA iz Meksika ako general ne bude vraćen. I to se desilo.

"Dok je obnašao javnu dužnost, Garcia Luna je koristio svoje službene položaje kako bi pomogao kartelu Sinaloa u zamjenu za mito od više milijuna dolara. Na suđenju vlada očekuje da će brojni svjedoci, uključujući nekoliko bivših visokopozicioniranih članovi kartela Sinaloa, svjedočit će o mitu plaćenom optuženiku u zamjenu za zaštitu.

U zamjenu za mito, optuženi je kartelu Sinaloa osigurao, između ostalog, siguran prolaz za njegove pošiljke droge, osjetljive informacije o provedbi zakona o istragama kartela i informacije o rivalskim narkokartelima", napisao je američki državni advokat Breon Peace u podnesku sudu prošlog tjedna.

Garcaa Luna izjasnio se nevinim po optužbama za trgovinu drogom i optužbama za zaštitu i nastavak zločinačkog pothvata. Mogao bi se suočiti s decenijama zatvora ako bude osuđen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 16:41