/ Shutterstock
07/02/2024 u 21:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Senatu SAD novi plan za pomoć Ukrajini

Ovo je posljednji pokušaj da se spasi ratno finansiranje nakon propasti sporazuma koji je na tu temu postignut sa republikancima a koji je uključivao i za republikance veoma bitno pitanje bezbjednosti južne američke granice prema Teksasu, zbog ogromnog priliva migranata

Lider vladajućih demokrata u američkom Senatu Čak Šumer odlučio je u srijedu da izazove opozicione republikance time što je na dnevni red zasjedanja stavio probno glasanje o ratnoj pomoći Ukrajini, Izraelu i drugim saveznicima SAD.

Kako ocjenjuje AP, ovo je posljednji pokušaj da se spasi ratno finansiranje nakon propasti sporazuma koji je na tu temu postignut sa republikancima a koji je uključivao i za republikance veoma bitno pitanje bezbjednosti južne američke granice prema Teksasu, zbog ogromnog priliva migranata.

Sporazum je propao nakon što je Donald Tramp, koji želi da postane republikanski kandidat za predsjednika SAD, žestoko kritikovao taj dugo pregovaran i s mukom postignut sporazum.

Čak Šumer planira da natjera republikance u Senatu na dva za njih teška proceduralna glasanja: prvo o mjerama zaštite na granici koje su bile dio ispregovaranog pa propalog izbornog paketa, a potom o paketu o ratnom finansiranju koji je sada izdvojen kao poseban.

Bilo koji od ovih paketa da bude usvojen, Senatu će opet biti potrebni dani da donese konačnu odluku.

Pošto su neki republikanci postali skeptični u pogledu slanja pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske invazije, Šumer je rekao da će "istorija baciti stalnu i sramotnu sjenku" na one koji budu pokušali da blokiraju tu pomoć.

- Hoće li Senat ustati protiv okrutnih siledžija kao što je Vladimir Putin i ubijediti naše prijatelje sa druge strane okeana da ih Amerika nikada neće napustiti u trenucima kada im je potrebna - upitao je Šumer otvarajući sjednicu.

Paket pomoći Ukrajini vrijedan 60 milijardi dolara zakočen je mjesecima u Kongresu zbog sve izraženijeg otpora najkonzervativnijih republikanaca kako u Senatu, gdje su u manjini, tako i u Predstavničkom domu, gdje imaju tanku većinu.

Oni tu pomoć smatraju bacanjem novca i traže izlaznu strategiju iz rata u Ukrajini.

Dok se odluka o daljoj američkoj pomoći čeka, ukrajinski vojnici polako ostaju bez municije i projektila dok Putinova vojska sve žešće napada branioce.

Ukrajina i dalje uživa podršku mnogih republikanskih senatora, uključujući njihovog vođu Miča Mekonela, ali problem je Predstavnički dom u kojem republikanci imaju većinu i u kojem se glas najkonzervativnijih članova stranke jače čuje.

Paket pomoći Ukrajini vezan je za paket pomoći Izraelu, koji je takođe u ratu. On uključuje i humanitarnu pomoć Ukrajini, Izraelu, Gazi i drugima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:40