/ EPA-EFE - JASON SZENES
12/10/2022 u 23:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN odobrile rezoluciju kojom se osuđuje ruska aneksija

Rezolucijom Generalne skupštine UN pozivaju se sve države i međunarodne organizacije da ne priznaju bilo kakvu promjenu statusa četiri regiona u istočnoj Ukrajini

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je većinom glasova odobrila rezoluciju kojom se Rusiji poručuje da je aneksija četiri ukrajinske teritorije nezakonita i nevažeća, prenio je CNN. Rezoluciju su podržale 143 zemlje, među kojima je i Crna Gora.

Protiv su bile Rusija, Belorusija, Sirija, Sjeverna Koreja i Nikaragva.

-Rusija će odgovarati. EU će stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno- napisao je na Tviteru šef evropske diplomatije Žozeb Borel.

Rezolucijom Generalne skupštine UN pozivaju se sve države i međunarodne organizacije da ne priznaju bilo kakvu promjenu statusa četiri regiona u istočnoj Ukrajini i zahtijeva da Rusija odmah i bezuslovno poništi svoje odluke.

Tokom vanredne sjednice o Ukrajini, američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da je glasanje „važno ne samo za budućnost Ukrajine i Evrope, već i za same temelje te institucije“.

-Dakle, hajde da danas pošaljemo jasnu poruku. Ove Ujedinjene nacije neće tolerisati pokušaje ilegalne aneksije. Mi to nikada nećemo priznati. Ove Ujedinjene nacije neće tolerisati silom otimanje zemlje suseda. Mi ćemo se tome suprotstaviti. Ujedinjene nacije neće tolerisati uništavanje Povelje UN. Mi ćemo je braniti“, rekla je ona, prenio je CNN.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:04