Самит у Мадриду / -НАТО
30/06/2022 u 18:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vašington post: Sumorna budućnost NATO-a u Ukrajini

Broj pritužbi javnosti u Sjedinjenim Državama će se stalno povećavati kako cijene benzina ostaju na visokoj stopi, rezerve prirodnog gasa u Evropi su iscrpljene

Strategija NATO-a može propasti zbog kašnjenja u isporuci oružja Kijevu i političkog zamora zapadnih zemalja od Ukrajine, piše kolumnista Dejvid Ignjatijus u Vašington postu, prenose RIA Novosti.

Pentagon je, prema riječima Ukrajinaca, „obezbijedio samo dio onoga što je obećao“, navodi se u publikaciji.

Naravno, kako je navedeno, ekonomska kriza izazvana antiruskim sankcijama će takođe negativno uticati na motivaciju u SAD i Evropi.

- Broj pritužbi javnosti u Sjedinjenim Državama će se stalno povećavati kako cijene benzina ostaju na visokoj stopi, rezerve prirodnog gasa u Evropi su iscrpljene - naglasio je autor.

Prema Ignjatijusu, nerazumna provokacija Rusije od strane članica Alijanse može dovesti do nuklearne eskalacije.

On je posebno kritikovao nedavnu odluku Litvanije da blokira tranzit robe za Kalinjingrad.

- Ovaj potez bi mogao da izazove kontranapad Moskve, NATO treba da izbegne direktnu konfrontaciju sa Rusijom - dodao je posmatrač.

Nedavni samit lidera zemalja G7, kako je sumirao autor, pokazao je da razvijene zemlje nemaju konkretnu strategiju za rješavanje ekonomskih problema izazvanih ukrajinskom krizom.

Ranije su lideri zemalja članica NATO-a odobrili novi strateški koncept alijanse do 2030. godine, u kojem su Rusiju nazvali „direktnom prijetnjom”. Rekli su da Brisel želi da zadrži kanale komunikacije sa Moskvom kako bi smanjio rizike, ali da je više ne smatra svojim partnerom. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da je alijansa počela da se priprema za konfrontaciju sa Rusijom 2014. godine.

Moskva je više puta napomenula da je Severnoatlantska alijansa usmjerena na konfrontaciju. Kako je naglasio sekretar za štampu predsjednika Rusije Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće donijeti veću bezbjednost Evropi. Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da odustane od politike militarizacije kontinenta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. avgust 2022 14:35