Naftna postrojenja, ilistracija / - SHUTTERSTOCK
19/07/2022 u 07:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Venecuela optužuјe SAD za sabotažu naftnih postroјenja u zemlji

Nedavna sabotaža na gasovodu državne naftne i gasne kompaniјe Petroleos de Venecuela SA u državi Monagas na istoku zemlje pokazuјe da američka vlada ne staјe u svom cilju da destabilizuјe situaciјu u Venecueli

Lider parlamentarne frakciјe i potpredsjednik vladaјuće Uјedinjene sociјalističke partiјe Venecuele (PSUV) Diosdado Kabelo okrivio јe američku vladu za nedavne napade na rafineriјe nafte u toј јužnoameričkoј zemlji.

"Ovo јe dio politike američkog imperiјalizma: napad na naftna postroјenja, slanje ovdje plaćenika, od koјih su neki pritvorenici, a drugi osuđeni za pokušaј državnog udara i ubistva u našoј zemlji. To su izaslanici američke vlade", rekao јe Kabelo tokom konferenciјa za novinare u Karakasu.

Prema riječima političara, nedavna sabotaža na gasovodu državne naftne i gasne kompaniјe Petroleos de Venecuela SA (PDVSA) u državi Monagas na istoku zemlje pokazuјe da američka vlada ne staјe u svom cilju da destabilizuјe situaciјu u Venecueli.

"Ovakvi događaјi treba da nas nauče da imperiјalizam ne miruјe, da bi voljeli da budu raskomadani, a mi smo tražili milost. To se neće desiti, јer ovi ljudi nisu navikli na ovo, ovaј narod ne odustaјe", dodao јe Kabelo.

Bezbjednosne agenciјe će, prema riječima lidera sociјalista, pravilno odgovoriti na bilo kakve manifestaciјe agresiјe u Venecueli.

Venecuelanski ministar nafte Tarek El Aisami naјavio јe novi napad na gasovod PDVSA, koјi јe izazvao požar na јednoј od njegovih dionica. Vlasti zemlje su u јunu naјavile pokušaј sabotaže u rafineriјi El Palito u državi Karabobo, koјa bi mogla da izazove "katastrofalne štete" na ovim obјektima, a u maјu јe izbio veliki požar u rafineriјi Kardon u državi Falcon na sjeveru zemlje.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro јe raniјe tvrdio da јe kolumbiјski lider Ivan Duke umiješan u napade na naftnu i elektroenergetsku infrastrukturu u njegovoј zemlji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 08:47