Istorijsko slijetanje Boinga 787 na Antarktik / - SCREENSHOT
19/11/2023 u 19:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Istorijsko slijetanje na Antarktik:U jednom avionu stiglo 45 istraživača

Pista na Antarktiku je jedna od najzahtjevnijih na svijetu - čini je uglačan led 3.000 metara dužine

Boing 787 Drimlajner u mnogo drugačijim uslovima od uobičajenih, uspio je da sleti na 3.000 metara dugačku i 60 metara široku ledenu pistu na Antarktiku.

Drimlajner je sletio na pistu istraživačke stanice Trol nešto poslije 2 sata ujutru, po jakom suncu, pošto je ljeto na južnoj hemisferi.

Boing 787 je tako postao najveći putnički avion koji je ikada sletio na Antarktik.

U avionu je bilo 45 istraživača i 12 tona istraživačke opreme sa Norveškog polarnog instituta. Avion je poletio iz Osla 13. novembra i zaustavio se u Kejptaunu prije nego što je u srijedu uveče krenuo dalje na jug kako bi sletio.

- Dozvolite mi da kažem u ime cijelog tima koliko smo počastvovani i uzbuđeni što smo zajedno postigli tako važno slijetanje - rekao je Bjorn Tor Larsen, izvršni direktor Norse Atlantik.

- U duhu istraživanja, ponosni smo što učestvujemo u ovoj važnoj i jedinstvenoj misiji. To je pravo svjedočanstvo naših visokokvalifikovanih pilota i posade i naših najsavremenijih aviona Boing - dodao je on, a prenosi N1.

Kamila Breke, direktorka Norveškog polarnog instituta, rekla je da je korišćenje većeg aviona održiviji način da se stigne do najjužnijeg kontinenta.

- Najvažniji aspekt je ekološka korist koja se može postići korišćenjem velikih i modernih aviona, koji mogu pomoći u smanjenju ukupnih emisija i uticaja na životnu sredinu na Antarktiku - rekla je ona.

- Slijetanje ovako velikog aviona otvara nove mogućnosti za logistiku u Trolu, što će takođe doprinijeti jačanju istraživanja na Antarktiku - rekao je Breke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:44