/ - FOTO YOUTUBE GRUPO REFORMA
19/08/2023 u 17:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Meksičke kriminalne organizacije oklopne automobile koriste za obračune sa policijom

Meksička vlada pokušava zadržati ili povratiti kontrolu u ruralnim područjima putem raspoređivanja vojske, marinaca ili specijalnih snaga

U Meksiku, kriminalne organizacije pojačavaju trku u naoružanju sve više koristeći blindirane terence i kamione. Popularni modeli sa dovoljnom snagom motora opremljeni su ramovima, čeličnim pločama debljine četiri centimetra i kupolama za pucanje iz mitraljez, piše Crimesite.

Kartel Jalisco (CJNG), između ostalih, koristi ova vozila za obračune sa policijom. Druge organizacije, poput Zaljevskog kartela, koriste oklopne kamione za borbu protiv rivala.

U Meksiku, vozila se zovu “monstruos” (čudovišta) ili “ rinocerontes ” (rogovi za nos) i “ narcotanques”. Kriminalci rado ukrašavaju eksterijer inicijalima ili izvanrednim maskirnim šarama, zbog čega ih je ponekad teško razlikovati od službenih vojnih vozila.

Unutrašnjost je takođe upečatljiva: veći modeli uključuju prednja sjedišta sa nizom dugmadi i svijetla nalik kokpitu. Tu su i metalna sjedišta gdje strijelci mogu provući puške kroz rupe i otvor u gornjem centru koji podsjeća na tenk.

U ogromnom Meksiku, važno je da kriminalna organizacija bude u stanju da se suprotstavi rivalima ili vojnicima na udaljenim lokacijama, umjesto da bježi. Ubojita sila mora biti u mogućnosti da se primeni brzo i na licu mjesta jer se bitka obično vodi oko kontrole udaljenih puteva. Meksička vlada pokušava zadržati ili povratiti kontrolu u ruralnim područjima putem raspoređivanja vojske, marinaca ili specijalnih snaga.

Oklop omogućava kriminalcima da se dobro takmiče u toj borbi. Vatrena moć i sistemi naoružanja nisu problem. To im pruža stalni dotok legalnog i ilegalnog oružja iz Sjedinjenih Država.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 11:22