/ SKRINŠOT YOUTUBE- LIQUIICED
15/01/2023 u 03:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Neobični fenomen na Maldivima

Sjaj ili svjetlost koju vidite emitiraju zapravo živa bića, odnosno - planktoni

Znamo da Maldivi zvuče prilično daleko i nepristupačno, ali ako ikada budete u prilici da posjetite Maldive, ne zaboravite da posjetite i ostrva na kome i plaža i voda sijaju noću.

Plava svjetla voda koja vidite na plaži nije samo bioluminiscentni fenomen plaže. Sjaj ili svjetlost koju vidite emitiraju zapravo živa bića, odnosno - planktoni. Oni se smatraju glavnim odgovornim stvorenjima za ovaj bioluminiscentni fenomen.

Stvorenja emituju svjetlost koja se vide samo noću, u mraku. Plaža u "Vadhu" je ispunjena mikroorganizmima i mikrobima koji emituju svjetlost koji imaju prirodni kapacitet da proizvedu živahan plavi sjaj. Ovaj proces u cjelini personifikuje ljepotu plaže i stvara nevjerovatan scenario za posjetioce. Brojni putnici širom svijeta posjećuju ovo mjesto da bi doživjeli ovaj impresivan fenomen.

Postoji samo nekoliko mjesta na planeti gdje možete da budete svjedoci ovog fenomena, jedno na koje se ovdje fokusiramo je na Maldivima, a druga su na Jamajci, San Dijegu, Australiji, Tajlandu i Vijetnamu.

Voda Maldiva je poznata po obilju koralnih grebena. Poznato je da se vode Maldiva sastoje od koralnih grebena i "fitoplanktona" koji upija plave i zelene boje od sunčeve svjetlosti zbog čega stvara čistu vodu i vidi se kristalno jasan odsjaj. Drugi glavni razlog je što je Maldivsko more postavljeno na najnižu tačku, temperatura Maldiva čini vodu kristalno čistom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:13