Orban / - EPA
31/03/2023 u 12:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Orban o situaciji u Ukrajini: Prijetnja svjetskim ratom je realna

Izjavio je kako rat postaje sve brutalniji i krvaviji, a da Evropa podstiče na rat tako što Ukrajini šalje oružje

Premijer Mađarske Viktor Orban podijelio je svoj plan za prekid vatre u Ukrajini, ali i dodao kako je prijetnja svjetskim ratom danas jako realna.

Viktor Orban i njegova Fidesz stranka će u parlamentarnu proceduru u Mađarskoj uputiti predlog o prekidu vatre u Ukrajini. Tim povodom, dao je svoje viđenje ovog konflikta.

Između ostalog, izjavio je kako rat postaje sve brutalniji i krvaviji, a da Evropa podstiče na rat tako što Ukrajini šalje oružje. Poznato je kako se Orban protivi vojnoj pomoći ovoj zemlji.

Najznačajnija poruka koju je mađarski premijer poslao je njegovo viđenje kako je globalni sukob izrazito realan. On je za to okrivio EU i SAD koji, kako Orban kaže, šalju moderno oružje u ovu zemlju i tako produbljuje sukob, piše Budapest Times.

Podsjetimo, Orban je jedan od rijetkih lidera koji još uvijek ima diplomatske odnose s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Iako to opravdavaju neutralnošću u sukobu, Orban i njegova administracija su više puta blokirali dodatne pakete sankcija Rusiji, koja je izvršila agresiju na Ukrajinu u februaru prethodne godine.

Tim glasanjem, Mađarska sve više postaje izolovana unutar EU. Čak i njihovi najveći partneri prije sukoba u Ukrajini, Poljska, su zauzeli jasan stav i pomažu ovoj zemlji od početka rata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:28