/ - FOTO: UNSPLASH - JANNE LEIMOLA GAZA, PALESTINA
07/03/2024 u 19:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vol strit džornal: Vođa Hamasa u pojasu Gaze pooštrio stav o primirju

Lider Hamasa u Pojasu Gaze Jahja Sinvar obnovio je kontakte s drugim zvaničnicima te palestinske islamističke organizacije posle više dana ćutanja i pooštrio stav u pregovorima tražeći stalan prekid vatre, objavio je Vol strit džornal.

Oštriji stav, kako navodi američki list, zauzet je u vrijeme „pokazatelja povećane napetosti između Izraela i SAD“, prenosi N1.rs.

Zvaničnici upoznati sa pregovorima, na koje se poziva list, kažu da zahtjev da se Izrael obaveže na diskusiju o stalnom prekidu borbi dovodi Sinvara do neslaganja sa drugim zvaničnicima Hamasa.

(UŽIVO) Gaza: Avioni SAD i drugih država ponovo dostavili pomoć iz vazduha

Bajden upozorava na opasnu situaciju ako ne bude primirja u Gazi pre Ramazana

Ismail Hanije, vođa političkog krila organizacije, koji živi u izgnanstvu u Kataru, je navodno spreman da prihvati okvir sporazuma sačinjen nedavno u Parizu, na osnovu kojeg bi stupio na snagu šestonedeljeni prekid vatre i oko 40 talaca bilo oslobođeno.

Za to vrijeme bi se nastavili razgovori o drugim pitanjima, uključujući stalniji prekid vatre i izraelsko vojno povlačenje iz Gaze.

Egipatski zvaničnici, na koji se pozivaju u novinskom izveštaju, kažu da Sinvar vjeruje kako Hamas ima prednost u pregovorima zbog unutrašnjih podjela u Izraelu i rastućeg pritiska SAD da ta zemlja učini više kako bi se ublažile patnje stanovnika Gaze.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 07:59