Marija Zaharova / - FOTO: EPA
04/02/2023 u 17:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova: EU nastavlja da podržava neonacistički režim u Kijevu

Pozivi Brisela na mir su licemjerni u uslovima kada se izjavljuje spremnost da se uloži u nastavak oružanih dejstava, navela je Zaharova

Izjave zvaničnika Evropske unije posle samita sa Ukrajinom u potpunosti krše principe na kojima se nekad gradila Unija, ocijenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Događaj od 3. februara u Kijevu još jednom je potvrdio da EU nastavlja da podržava neonacistički režim u Kijevu, a s ciljem slabljenja Rusije i služenja hegemonističkim težnjama SAD i NATO, rekla je Zaharova, prenosi N1 pozivajući se na Sputnjik.

Prema njenim rečima, Unija predviđa Ukrajini evropsku perspektivu kršeći sopstvene zahtjeve prema kandidatima i proglašava „zajedničke vrijednosti“, solidarišući se tako sa gušenjem drugačijeg mišljenja, kršenjem slobode govora i jezičkih i konfesionalnih prava u Ukrajini. Pri tome ističe privrženost potpunom poštovanju prava nacionalnih manjina, dodala je Zaharova.

Ona je istakla da sve učesnike samita čeka surovo razočarenje – ciljevi specijalne ruske operacije biće postignuti.

- Pozivi Brisela na mir su licemjerni u uslovima kada se izjavljuje spremnost da se uloži u nastavak oružanih dejstava, dodala je Zaharova.

Samit EU-Ukrajina održan je juče u Kijevu, uz učešće predsjednika Evropskog savjeta, Evropske komisije i šefa diplomatije Evropske unije. Lideri evropskih institucija obećali su Ukrajini nastavak podrške, uvođenje novih sankcija Rusiji, rad na „mehanizmu za krivično gonjenje za zločine agresije“ i analiziranje mogućnosti korišćenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine.

Govoreći o izgledima za pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji u skorije vrijeme, lideri EU su bili uzdržani i istakli su da ne postoje strogi vremenski okviri za takav proces te da Ukrajina treba da sprovede reforme.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. mart 2023 13:22