FOTO. Unsplash - Nikola Aleksic Beograd / - FOTO. UNSPLASH - NIKOLA ALEKSIC BEOGRAD
21/08/2023 u 14:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zlatni presjek kao kriterijum: Arhitekte izabrale najljepši grad na svijetu – i prilično nam je blizu

Navikli smo da slušamo o zlatnom rezu u moderno doba u kontekstu estetike, na primer ljudskog lica, ali postoji i udruženje arhitekata koje se bavi zlatnim rezom u arhitekturi

Ljepota je u oku posmatrača, ali arhitekte koriste i ovaj kriterijum.

Svi smo čuli za zlatni presjek, riječ je o matematičkom pojmu koji se često koristi u (istoriji) umjetnosti kao kompozicijski zakon u kojem se manji dio prema većem odnosi kao veći prema ukupnom u odnosu 1:1618. Zlatni presjek (ili rez) postao je ideal naročito za vrijeme renesanse kada su umjetnici i naučnici težili savršenstvu u kompozicijama, a i danas se smatra najsavršenijim presjekom u prirodi, prenosi Nova rs.

Navikli smo da slušamo o zlatnom rezu u moderno doba u kontekstu estetike, na primer ljudskog lica, ali postoji i udruženje arhitekata koje se bavi zlatnim rezom u arhitekturi.

Na stranici Online Mortage Advisor objavili su svoju studiju u kojoj su proučavali istorijske gradove širom Velike Britanije, ali i ostatka svijeta i proučavali najpoznatije zgrade i arhitekturu gradova. Izračunali su proporcije najdužih i najkraćih veličina i njihovih dimenzija, uporedili ih sa zlatnim presjekom i zaključili da je, prema postotku u kojem se ljepota gradova podudara sa zlatnim rezom, s 83.7% najlepši grad u Britaniji – Čester, a slede ga London, Belfast i Liverpul.

Onda su se bacili na malo zahtjevniji zadatak – pronaći „najlepši grad na svijetu“.

Naravno, ljepota je u oku posmatrača i ovo treba uzeti kao zabavnu statistiku, ali titulu najlepšeg grada s postotkom podudarnosti sa zlatnim rezom odnijela bi Venecija s 83.3%. Slijede je Rim, Barselona i Prag. U top 10 gradova ušli su još jedni naši susedi, a to su Mađari sa svojom prestonicom Budimpeštom koja je zauzela 7. mesto.

(www.onlinemortgageadvisor.co.uk)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:38