Plakat za Glamočakovu izložbu / -FOTO: MUZEJI I GALERIJE BUDVA
11/07/2023 u 11:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Božanstvena komedija" Zlatka Glamočaka

Samostаlna izložba skulptura i crteža Zlatka Glamočaka naslovljena "Božanstvena komedija" biće otvorena u srijedu, 12. jula, u 21 čas u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" budvanskih Muzeja i galerija. Kustoskinja izložbe je Jelena Đakonović, istoričarka umjetnosti i viši kustos. Izložbu će zvanično otvoriti akademik Zuvdija Hodžić.

U tekstu kataloga koji prati izložbu Đorđe Kadijević, istoričar umjetnosti je zapisao, da svojim skulpturama Glamočak uspijeva da izazove kod posmatrača "masakr emocija".

– Dadovi korzoi monstruma i Veličkovićeva ekskluzivna gubilišta izgledaju gotovo otmjeno u poređenju sa brutalnim prizorima Glamočakove apokalipse. Čak ni fabulozna Marina u svom mletačkom performansu baroknog "čišćenja" kostura, ne mjeri se sa Glamočakom u epskoj dimenziji svoga organskog naturalizma. Jer Glamočak ne pravi "šou" na temu smrti i ne pomišlja da u tome "sebe stavlja na scenu" (Katarina Kazale). Smrad lažnih ljudskih kostiju neće pokvariti moralnu atmosferu njegovog vernisaža - zapisao je Kadijević.

Osvrnuo se i na poruke koje Glamočak šalje svojim skulpturama, naročito nakon iskustva ratova ‘90-ih.

– Glamočak ne istražuje porijeklo dugova koji nas terete kao posljedice naših grijeha. On je zagledan u strašne tragove koje sila ostavlja za sobom na svom putu ka pravdi. I otkriva nam ekološku sliku istorijskog tla pravednog svijeta, sedimentiranu metafizičkom smješom magle i kostiju - piše Kadijević, između ostalog.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 13:25