Projekat u kojem učestvuju i Crnogorska kinoteka / -CRNOGORSKA KINOTEKA
22/05/2024 u 16:56 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crnogorska kinoteka učestvuje u regionalnom projektu

Asocijacija evropskih filmskih arhiva i kinoteka (ACE), dodijelila je podršku zajedničkom projektu JU Crnogorska kinoteka u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom - Državnim audiovizeulnim arhivom Srbije i Filmskim arhivom Bugarske na tekućem filmskom festivalu u Kanu, kako je saopšteno iz Crnogorske kinoteke

Odluku je donio selekcioni žiri u sastavu: Barbara Hebe (ARTE), Eva Sanđorđi (umjetnički direktor festivala Viennale) i Ištvan Sabo (reditelj), od svih ponuđenih predloga koje su podnijeli evropski arhivi odabrao je film „Kradljivac bresaka” (1964) bugarskog reditelja Vula Radeva.

Njima je dodijeljena podrška za zajedničku restauraciju filma „Kradljivac bresaka”. Film će biti restaurisan u Odeljenju digitalne restauracije Jugoslovenske kinoteke, sa originalnog negativa u 4K izdanju.

Naime, ACE u okviru programa  „Sezona filmskih klasika”, pored svog redovnog programa, započela je 2022. dodatni segment finansiranja koji podrazumijeva da najmanje tri evropska filmska arhiva ili kinoteke sarađuju na jednoj digitalnoj restauraciji radi dodatnog isticanja važnosti očuvanja filmskog nasljeđa kroz transnacionalnu saradnju filmskih institucija.

– S jedne strane ovo je potvrda ugleda ustanove, Crnogorske kinoteke, na evropskom, a s obzirom na mjesto kanskog festivala na kulturnoj karti najboljih filmskih festivala, i na svjetskom nivou. A to ṣ̌to će projekat biti realizovan u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda i Bugarskim arhivom očigledna je potvrda koliko je naṣ̌ menadžment razvio uspjeṣ̌nu saradnju i ostvario prestižan ugled među filmskim arhivima cijeloga Balkana - navode iz Kinoteke.

Snimljen prije tačno 60 godina, „Kradljivac bresaka” predstavlja prvu saradnju bugarske i jugoslovenske kinematografije. Radnja je smještena u period Prvog svjetskog rata i govori o ljubavi između srpskog zarobljenika i supruge bugarskog pukovnika. Na topao, lirski i vizuelno upečatljiv način opisuje intimnu priču u svjetlu turbulentnih i traumatičnih događaja sa početka 20. vijeka. Glavnu ulogu u filmu ostvario je Rade Marković, a film je 1964. bio prikazan u takmičarskom programu filmskog festivala u Veneciji.

„Sezonu filmskih klasika” pored ACE, podržava i Evropska komisija u saradnji s lokalnim partnerima i velikim brojem učesnika, kao i regionalni ogranak FIAF-a (Međunarodna federacija filmskih arhiva).

Podsjetimo, Filmski festival u Kanu počeo je 15. a završava 22. maja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 13:56