Varja Đukić / - GRADSKO POZORIšTE
09/10/2023 u 18:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Festival MESS u Sarajevu: Varja Đukić dobitnica nagrade Zlatni lovorov vijenac

Đukić je osvojila ovu prestižnu nagradu za ulogu Danice u predstavi “Pod oba sunca”, koju je u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” režirao Boris Liješević

Prvakinja Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) Varja Đukić dobitnica je nagrade Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko osvarenje na sinoć završenom 63. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u Sarajevu.

Đukić je osvojila ovu prestižnu nagradu za ulogu Danice u predstavi “Pod oba sunca”, koju je u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” režirao Boris Liješević.

- Varja Đukić igra glavnu žensku ulogu u ovoj scenskoj adaptaciji romana Ognjena Spahića o ljubavi u sjeni rata i destrukcije, patnje, otuđenja i traume. Suptilno oblikujući ulogu, gotovo utišano igrajući emocionalne nijanse, ona postiže da kao dio publike slušate svaku njenu riječ, koja vas pogađa pravo u srce. Varja Đukić stvara svoju ulogu Danice u višestrukom spektru emocija, od krhkosti i nježnosti do samosvijesti i čvrstine zahvaljujući svom glumačkom potencijalu i sposobnosti da stvara prema rediteljskim indikacijama. Njena Danica se transformiše pred našim očima. Suptilni glumački stil, dominantan emocionalni spektar i racionalana karakterizacija ključni su aspekti njenog glumačkog potencijala, navodi se u obrazloženju odluke žirija.

Đukić je rođena u Zagrebu 1962. godine. 

Kao student druge godine, igrala u fimu „Variola vera“ u režiji Gorana Markovića i dobila nagradu za najboljeg debitanta na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Puli.

Od 1985. do 1990. članica je ansambla Crnogorskog narodnog pozorišta u tadašnjem Titogradu. 

Igrala je u TV serijama i dramama JRT (RTS, RTNS) i RTS: „Banjica“, „Narodni poslanik“, „Tesla“, „Nedovršena simfonija“ i filmovima: „Variola vera“, „Stepenice za nebo“, „U ime oca i sina“, „Pogled sa Ajfelovog tornja“, „Imam nešto važno da vam kažem“, „Posljednje poglavlje“.

Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, a takođe je vlasnica, osnivač i menadžer knjižare Karver u Podgorici. 

Autorka je i menadžerka međunarodnih projekata iz oblasti kulture, obarazovanja i umjetničkog stvaralaštva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 09:47