Scena iz predstave „Pad Masade” / -DRAMSKI TEATAR SKOPLJE
11/04/2024 u 11:39 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Festival RUTA: Priča o samožrtvovanju

Predstava „Pad Masade” pokazuje da čovječanstvo ide unazad na svim razinama, pa i u poimanju samoubojstva – objasnio je Venko Andonovski

Na programu festival RUTA večeras (11. aprila) je komad „Pad Masade”. Predstava igra od 20 časova u velikoj sali KIC „Budo Tomović”. Riječ je o produkciji Dramskog teatra Skoplje. Tekst za predstavu napisao je Venko Andonovski, a režirao Dejan Projkovski.

image

Scena iz predstave „Pad Masade”

-DRAMSKI TEATAR SKOPLJE

U predstavi igraju: Aleksandar Stepanuleski, Jelena Žugić, Rubens Muratovski, Filip Trajković i Emilija Micevska. Scenografiju i kostime potpisuje Valentin Svetozarev, muziku Goran Trajkovski, a asistent reditelja je Damjan Dimovski.

image

Scena iz predstave „Pad Masade”

-DRAMSKI TEATAR SKOPLJE

– Predstava "Pad Masade" postavlja jedno vječno pitanje, koje se jednostavno svodi na to isplati li se za ideje umrijeti ili ne? Na tu su temu napisana mnoga djela, drame i romani, a ja sam kroz nekoliko povijesnih cjelina pokušao prikazati nekoliko slučajeva masovnih i pojedinačnih samoubojstava, a i kada su bila pojedinačna radila su se iz nekih kolektivnih razloga. Zapravo, htio sam pokazati da od priče o samoubojstvu ljudi iz Masade do danas vidimo, na neki način, eroziju čak i koncepta samoubojstva. Danas je nezamislivo što su Jevreji radili u Masadi, da se ubijaju kako ne bi pali u ruke neprijatelja. Danas sve češće susrećemo samoubojstva iz osobnih razloga. Kroz predstavu se vidi kako se ono „herojsko” u činu samoubojstva pretvara u nešto sasvim suprotno, a predstava pokazuje da čovječanstvo ide unazad na svim razinama, pa i u poimanju samoubojstva – objasnio je Venko Andonovski za časopis „Sloboden pečat”.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

02. maj 2024 21:05