Маја Шуша / -фото: Факултет уметности Београд
15/11/2021 u 23:44 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Глумица Маја Шуша о свом умјетничком ангажману: Желим да радим ствари иза којих могу да станем

Сада видим себе као глумицу и радницу у култури, јер радим много ствари које имају везе са филмом и позориштем. То ми је диван простор у којем могу себе да истражујем – каже Маја Шуша

Она не чека да је посао нађе, већ је у сталној потрази за ангажманима, идејама. Млада београдска глумица Маја Шуша, која тумачи једну од четири главне улоге у филму Ивана Бакрача "Послије зиме", активна је на више поља - поред глуме у позоришту снимила је више филмова и ТВ серија, пише сценарија, режира филмове. Jедна је од оснивача и умјетничка је директорка "Башта Феста", интернационалног фестивала кратког играног филма у Баjиноj Башти, води радио емисиjу, снимала jе краткометражне и дугометражне филмове, ТВ сериjе.

Играла је у филмовима "Бићемо прваци света", "Фалсификатор", "Проклети пас", "Кућа где је кућа", "Лајкуј ме милион пута", а ТВ гледаоци је гледају у серији "Jованка Броз и таjне службе".

Шта год да ради труди се да буде што боља, не жели да упадне у замку да само изговара текст, него да лик који игра буде инспиративан, каже Маја Шуша.

Дипломирала је 2013. на катедри глуме на Академиjи уметности у класи професора Небоjше Дугалића и асистенткиње Хане Селимовић.

Није јој било тешко да уђе у кожу Бубе (јунакиње коју игра у "Послије зиме"), а са редитељем, Иваном Бакрачем се зна од раније, јер је глумила у његова два кратка фима.

– Тада смо се споразумјели и повезали, и кад је писао сценарио за овај филм дао ми је да га прочитам рекавши да би волио да ја играм Буби. Мени је то било дивно. Осјећам ову улогу као себе. Након тога су дошли остали, прво Момо (Оташевић), па је онда услиједила аудиција у Црној Гори. Била сам прва па ми је било лакше да ме прихвате. Спријатељили смо се и повезали и, чини ми се, направили неку аутентичну емоцију која се препознаје у филму – казала је она.

"Послије зиме" је генерацијски филм и на неки начин послужио је глумцима да стекну увид у своју генерацију, али из другог угла. Како каже, занимљиво је да су током рада на филму, који је трајао готово седам година од читања првог сценарија, сви из екипе сазрели и промијенили се.

– Тачно у том периоду смо одрасли. Први сценарио сам читала 2015. године и од тада смо сазрели, свашта нам се нешто догодило приватно. Мени је у првом моменту дјеловало "супер, ово је филм о нама", али сада схватам колико смо незрели, нисмо спремни да преузмемо одговорност, прибјегавамо ескапизму, изласцима, "блеји" и губљењу времена, а ријетко нам пада напамет да застанемо и питамо се шта хоћемо са собом. Овај филм је из тог угла веома значајан за нашу генерацију, која је ни тамо ни овамо. Касно се одвајамо од родитеља, радимо послове да би преживљавали и немамо времена да сањамо своје снове. Надам се да ће нас послије овог филма боље разумјети – оцијенила је она.

Нема мјеста очајању, већ тражењу рјешења

И млади глумци, у складу са временом у којем живе, пред низом су изазова, пуно је конкуренције, мора се тражити ангажман, како се каже "кидати" да би се живјело од своје професије.

Маја Шуша никад није падала у очајање, каже, већ је користила вријеме кад не ради да покрене нешто своје. Тако је настао "Башта фест" који је покренула са колегом са класе 2014. године.

– Увијек сам размишљала да направим неки простор за себе, ако га већ нема на другом мјесту. И нисам пристајала на све што ми се понуди, већ желим да радим ствари иза којих могу да станем. За мене је то прави пут – каже она.

Каже да себе више види као неког ко пише, а мање ко режира, јер засад не види себе иза камере. Али, мисли да треба радити све што ти се ради. Често се опредјељујемо само за једну ствар и тако себи постављамо границе, каже она.

– Сада видим себе као глумицу и радницу у култури, јер радим много ствари које имају везе са филмом и позориштем. То ми је диван простор у којем могу себе да истражујем – каже Маја Шуша, коју ћемо гледати у новој сезони серија "Таjне винове лозе" и "Радио Милева".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:15