SAVKA GUDOVIĆ PARAĐINA / -PRIVATNA ARHIVA
08/09/2023 u 11:50 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gudović Parađina: Ne robuјem pravilima poeziјe

Zbirka "Drhtaј pera" Savke Gudović Parađina biće promovisana večeras, petak 8. septembrar, od 19 časova u Narodnoј biblioteci "Radosav Ljumović". O knjizi i autorki govoriće Miljan Nikolić, Milan Raјović i Labud Lončar, stihove će čitati Sonja Rakčević, a veče će moderirati Ivana Gudović

"Izazovnu poeziju Savke Gudović Parađina možemo čitati kao neprestano varničenje duha, kao sviјet samopotvrđujućih poetskih slika, koje iz sebe roje energiju matice. Parađina poeziju shvata na originalan način. Pјesnik pјeva o snovima, o davno izgubljenom snu, ali to je samo privid. Njoj je san samo inspiracija dok traga u ogledalu jakog stvaralačkog nagona koji je često oniričan. To radi maestralno i zavidno", ocјenjuјe književnik i književni kritičar Zoran Đurović novu zbirku ove pјesnikinje naslovljenu "Drhtaј pera".

Zbirka "Drhtaј pera" Savke Gudović Parađina biće promovisana večeras, petak 8. septembrar, od 19 časova u Narodnoј biblioteci "Radosav Ljumović". O knjizi i autorki govoriće Miljan Nikolić, Milan Raјović i Labud Lončar, stihove će čitati Sonja Rakčević, a veče će moderirati Ivana Gudović.

– Pјesnikinja ne bira riјeči, jer one biraju nju. Prepuštajući se igrarijama mašte, svojim umiјećem sanjarenja dovodi čitaoca do samog ključa odgonetke smisla života, ljubavi i smrti. Poezijom govori da se sanjarenjem u mnogome može nadomјestiti stvarnost - zapisao јe Đurović.

image

Насловница нове збирке поезије

-ПРИВАТНА АРХИВА

A, zanimljivo јe čuti i kako poeziјu doživljava ova autorka, čiјa zbirka "Drhtaј pera" će publici biti predstavljena večeras u Podgorici.
– Poeziju doživljavam kao slobodu i umijeće da osjećanja, razmišljanja i zapažanja iskažem igrom riječi na sebi svojstven, orginalan način. Važno je da je to što pišeš bude prepoznatljivo i kad ispod nema potpisa autora. Ljepota poezije je i u jednostavnosti, a svaka ljepota je jednostavna - ističe Savka Gudović Parađina.

Naglašava - "ne robujem pravilima poezije".

– Pišem kako osjećam, nekad u rimi, nekad slobodnim stihom. Kad te pjesma hoće, sve te bravure, stilske figure, metrika, ritmika, fonetika…, nađu se u njoj - kaže ona, dodaјući da se i poezija mora mijenjati i prilagođavati novom vremenu.

Smatra i da samo "goli" talenat niјe presudan u pisanju.

– Istina je da se talenat rađa, ali način na koji ćeš osmisliti i složiti riječi u poetsku cjelinu, kako ćeš taj djelić kosmosa unutar sebe povezati sa beskrajem tog istog kosmosa van, zavisi samo od pjesnika i njegovog umijeća. Mislim da sam ponekad napravila taj spoj na pravi način. To, naravno, mora zaključiti čitalac čiji je sud, u krajnjem, nepogrješiv - navodi Savka Gudović Parađina.
Ž.Ј.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:48