/ - приватна архива
04/08/2021 u 00:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Отворена изложба слика Ђурђице Ђурић: Визиjа живота коjа исиjава енергиjу и срећу

Њен рад jе занимљива апстракциjа стварности коjа говори позитивноj енергиjи и срећи, погледу на лиjепу страну живота, ону без проблема и сивила коjи нас све погађа, осврт је историчара умjетности Ђузепеа Виланија

Умјетница Ђурђица Ђурић представила се вечерас изложбом слика и скулптура/обjеката у Кумбору у ризорту Портонови у организацији галерије Пизана. Умјетница је Средњу умjетничку школу завршила у Нишу, а затим Академиjу лиjепих умjетности Брера у Милану. Своjе умjетничко усавршавање наставила jе широм Европе, а живи и ради у Шпаниjи.

image

Ђурђица Ђурић

- приватна архива

Њен приступ стварању умjетности почиње од природног тока инспирациjе и осjећања, коjа потом преноси на простор у коjем изражава себе кроз умjетничка дjела. Не дефинише jединствену технику тог израза jер га налази кроз скулптуру, фотографиjу и креирање колажа, али сликање осjећа као наjодговараjући формат. Умjетничка средства бира у зависности од околности датог момента у коjем се налази у креативном процесу.

Jедан од њених омиљених умjетничких приступа jе умjетничка сарадња. Имаjући у виду да Ђурђица (Ђика) вjеруjе у људску интеракциjу и гаjи дубоко интересовање за људска бића, њен водећи умjетнички изазов jе помагање посматрачу да доживи буђење кроз налажење креативног израза.

Перформанс

Перформанс ”Metahumanus” jе наjновиjа креациjа умјетнице.

Посматран као посмодернистички, са новоткривеним симболизмом у себи, оваj перформанс настао jе умjетничином потребом да изгради структуру испреплетаних базичних човjекових емоциjа: среће, туге, узбуђења, збуњености...

Након дугогодишњег рада на стварању, сада већ многима препознатљивих "лица", умјетница се одлучила на сљедећи корак и "оживjела" их кроз несвакидашње скулптуре израђене од пластике или дрвета, прекривене jаким колоритом, коjи jе карактеристика Ђикиног укупног досадашњег стваралаштва.

Осим лутака, умјетница ствара и jединствене "главе" metahumanusa и на Ђурђициним перформансима  поматрач jе позван да учествуjе у тоj трансформациjи. Одабираjући одговараjућу емоциjу у том тренутку и своjим судjеловањем и сам се претвара у metahumanusa тj. умjетничко дjело.

Могуће jе да су кубизам, модернизам, надреализам и дадаизам као умjетнички правци утицали на њен рад, мада поjедини умjетнички критичари већ дефинишу њен стил као yицаизам (ђикаизам), што ће рећи да дефинише сопствени умjетнички правац.

- Ђурђица Ђурић, кроз своjа платна даjе визиjу живота коjа исиjава енергиjу и срећу коjа нам дозвољава да разумиjемо таj дjетињи дух коjи умjетницу води ка искричавом стилу, гдjе су боjе протагонисти. Њен рад jе занимљива апстракциjа стварности коjа говори позитивноj енергиjи и срећи, погледу на лиjепу страну живота, ону без проблема и сивила коjи нас све погађа - осврт је историчара умjетности Ђузепеа Виланија на рад ове умјетнице.

Самосталне изложбе имала jе у Шпаниjи, Аустриjи, Колумбиjи и Сjедињеним Америчким Државама. Учествовала jе и на мноштву групних изложби широм Европе. Учесница jе умjетничких колониjа на коjима jе осваjала награде, од коjих jе наjзначаjниjа награда “Uffizi“ у оквиру ликовне колониjе галериjе „ Uffizi“ у Фиренци, Италиjа.

Изложба ће траjати до 10. августа 2021. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 04:28