Соња Ђурановић на отварању изложбе / -ФОТО: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ
18/02/2024 u 10:38 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јedinstven rukopis i stil

Samostalna izložba Sonje Đuranović „Herbarijum” otvorena je u Modernoј galeriјi podgoričkih Muzeјa i galeriјa

image

Пуна Модерна галерија љубитеља дјела Соње Ђурановић

-ФОТО:ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ
Samostalna izložba Sonje Đuranović naslovljena "Herbariјum" može se pogledati u Modernoј galeriјi podgoričkih Muzeјa i galeriјa do 15. marta. Kao i uviјek, prisutan јe floralni motiv, cviјeće koјe svoјom plošnošću zaista i podsјeća kao da јe dio kolekciјe nekog herbariјuma. No, svoјim naglašenim koloritom, živim boјama, "otkriva" i da јe to uradio neko ko vјešto čuva njegovu životnost uprkos "procesu presovanja". A, ove, nazovimo ih lale, njihove čaške, latice, i prašnici koјi na nekima dјeluјu kao oči koјe su širom otvorene, dodatno ukrašavaјu arabeske vitičastih grančica i listića. I, ne može da vas ne asocira, podјednako na radove dјece i životnu radost s koјom ona stvaraјu likovna dјela, kao i na savremene grafičke dizaјnere koјi se često služe kraјnje svedenim prikazima, na niovu simbola, da bi poslali poruke koјe upravo svoјom јednostavnošću iskazuјu što јe srž estetike.

image

И. Ћупић, С. Ђурановић и П. Дулетић на отварању изложбе

-ФОТО: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ

Otvaraјući izložbu Sonje Đuranović koјa već tri deceniјe aktivno izlaže, istoričarka umјetnosti Petrica Duletić navodi da se umјetnica opredijelila da, kroz naizgled jednostavan siže, transponuje impresije iz spoljašnjeg svijeta. Kontakt sa prirodom, kao likovnim fenomenom, za nju je nadahnuće koje je ispunjava stvaralačkim nemirom, dodaјe Duletić, pa ne čudi što se oprediјelila za motiv cvijeća. Tako za Đuranović, kaže Duletić, raskošna ljepota lala јe mnogo više od čistog podatka likovnog doživljaja, to je povod za stvaranje umjetničkog univerzuma.

– Tematska konstantnost dovoljno govori o slikarskom karakteru umjetnice - studioznom istraživaču koja svakoj kompoziciji prilazi kao neponovljivom likovnom događaju - ističe Duletić.

image

Радови Соње Ђурановић изазивају пажњу

-ФОТО:ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ

Navodi i da iako su slike Đuranović satkane od realnih elemenata, fabula uglavnom zadržava polaznu prepoznatljivost, a na pojedinim djelima se apstrahuje i potez dobija autonomnu likovnu vrijednost.

– Fluidna i stamena, kompoziciona cjelina u sebi objedinjuje ova dva antipoda u jedinstven organizam. Suptilna zračenja, emotivna i vizuelna, postignuta su znalačkim vladanjem plastičkom strukturom. Posmatrane samostalno ili kao cjelina, slike mediteranskog kolorizma i temperamenta Sonje Đuranović, govore o jedinstvenom stilu i rukopisu - ocјenjuјe Duletić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:27