Scena iz filma / -KINO KLUB Titograd
31/07/2023 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kino klub predstavlja: Dokumentarac "Zemlja meda"

Projekcija višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova biće održana u srijedu od 20 časova u multimedijalnoj sali CKZ "Ribnica"

Film prati život Hatidže, skromne pčelarke iz Sjeverne Makedonije i prikazuje odnos savremenog čovjeka i prirode u kome ljudi crpeći prirodne resurse, narušavaju ravnotežu u prirodi. Kroz moralni kodeks koji nadjačava pohlepu i vraća ravnotežu u poljuljane vrijednosti modernog čovjeka, ona nas uvodi u jedan neobičan svijet - svijet pčela.

U skromnoj kolibi, bez struje, u zabačenom selu bez drugih žitelja, živi neustrašiva Hatidža - sredovječna žena puna života. Svaki dan, hrabro se penje uz brdo kako bi obišla svoje voljene pčelinje kolonije, skrivene u stijenama. Neumorno radi s njima, smirujući ih svojim tajnim napjevom, a zatim bez rukavica i zaštitnog šešira, s ljubavlju pomjera njihova medena saća. Njen pristup bazira se na pravilu - pola meda uzmi za sebe, a pola ostavi pčelama - vjerujući u harmoniju koju donosi dijeljenje i suživot sa životinjama i prirodom.Po povratku na svoje imanje, Hatidža se brine o nepokretnoj majci, a povremeno odlazi u grad kako bi prodala svoje proizvode.⁣

Jednog dana, mirni svijet Hatidže narušen je dolaskom nomadske porodice koja se naselila u blizini njenog doma. Buka motora njihovih vozila kao i prisutnost 150 goveda, remete spokoj koji je Hatidža godinama gradila oko svojih pčela. Ali, uprkos tome, ona ih srdačno dočekuje, otvarajući svoje srce i dom kako bi s njima podijelila svoje pčelarske mudrosti, toplinu svog srca i čak specijalnu rakiju koju priprema.

Ovo je priča o susretu dvije potpuno različite kulture i načina života - Hatidžinog pčelarskog kraljevstva i nomadskog svijeta novih komšija. Dok Hatidža pokazuje toplinu i prijateljstvo prema njima, suočava se s izazovima koji ugrožavaju sve ono što je vrijedno gradila. Da li će mir i harmonija opstati u ovom susretu ili će se Hatidžin način života zauvek promijeniti, ostaje da saznamo u ovoj dirljivoj i istinitoj priči.

Film "Zemlja meda" upisao se u istoriju svjetske kinematografije kao prvo ostvarenje koje je nominovano i za najbolji dokumentarac i za najbolji strani dugometražni film na 92. dodjeli Oskara. Sjevernomakedonski dokumentarac osvojio je i brojne druge nagrade uključujući i nagradu za najbolji film selekcije svjetskog filma, najbolju kameru u selekciji svjetskog dokumentarnog filma i specijalnu nagradu žirija za uticaj i promjenu na prestižnom Sandens festivalu.

Ulaz je slobodan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:29