Ирена Лагатор Пејовић / -ФОТО: ЦСУЦГ
19/04/2022 u 10:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лагатор Пејовић: Не примјећујемо вриједности

Изложба је једна критика односа човјека према животној средини, као и према томе како наша култура и људско дејство према животној средини чини тај парадоксалан чин уништења и деградације - каже умјетница

Самостална изложба Ирене Лагатор Пејовић "Повезани пеjзажи" може се до краја априла погледати у Дворцу Петровића, у просторијама Фондације Петровић Његош. Организатори изложбе "Повезани пејзажи", која је плод двогодишњег истраживања умјетнице, јесу Фондација Петровић Његош и Центар савремене умјетности Црне Горе - Лабораториja колекциjе умjетности несврстаних земаља. "Повезани пјезажи" су концептуална и мултимедијална изложба, чију поставку чине цртежи, видео и звучне инсталације, интервенције у простору, постављене у Дворцу Петровића, али и отвореном простору - на стази која води ка Дворцу, а једнако се као "дио" поставке третира и парк који окружује здање. На стази која води ка Дворцу исписани су називи неких експоната које је некада чувала Галерија умјетности несврстаних земаља "Јосип Броз Тито", а од 1995. г ЦСУЦГ, као и називи имена дрвећа у парку који окружује Дворац. Односно, Лагатор Пејовић органски повезује интеријер и екстеријер, човјеково умјетничко дјеловање са природним окружењем, као и промишљање о историји са конкретним остацима те историје, без обзира да ли је ријеч о политичкој или умјетничкој заоставштини коју баштинимо.

– Једна од идеја ове изложбе јесте флуидност и процес повезивања различитих аспеката наших односа према животној средини, а тиме и према култури, гдје се под појмом културе не мисли само на умјетност, већ на дејство човјека спрам природе, као и нарушавања склада у природи до којег је довела наша економија уопште - рекла нам је умјетница на отварању, током кратког разговора.

Цртеже који су дио поставке, каже Лагатор Пејовић, требамо посматрати као израз критичког односа према питању нашег наслијеђа. Код посматрача цртежи изазивају осјећај протока, слично току воде. Иако се, додаје умјетница, цртежи на неки начин у простору "понашају" бестежински, они су комбинована листа конкретних документованих чињеница и података о радовима некадашње Галерије несврстаних умјетности, и имена стабала и биљака који су у парку Дворца Петровића. Ову другу "листу" направила је захваљујући сарадњи са истраживачима из Агенције за заштиту животне средине.

– Та комбинована листа је свједок оних вриједности које се налазе ту око нас, а које ми због ужурбаности темпа нашег живота и нисмо у стању да примијетимо - каже Лагатор Пејовић, додајући да се у парку одвија један процес на који на први поглед не утичемо, но посредно, учинили смо то климатским промјенама које смо условили. Зато је ова изложба једна критика односа човјека према животној средини, појашњава умјетница.

Архиви мјесто сусрета и вриједности

Чињеницу да изложба садржи историјско-архивски аспект, којим се опросторује и осавремењaва оно на што обично не обраћамо пажњу, Лагатор Пејовић додаје да су "архиви мјесто различитих сусрета и вриједности". А, рад на овој изложби, покренуо је да ангажује као значајну тему питање - што то јесте савремена умјетност? Она каже да постоји значајан број теза из различитих културних позадина, често противрјечних. Сложила би се, каже, са онима који кажу да се савремена умјетност ослања на контекст, једнако као и мишљење, али га и пропитује.

– Савремена умјетност води поријекло из авангарде, а знамо да су авангардни умјетници почетком 20. вијека покушавали да се превазиђе баријера и разилажење умјетности и живота, и наравно, ослања се на критичко мишљење, и критички однос према појму конвенционалности и нормативности, што се јако добро види у раду "Повезани пејзажи" (дио поставке) - каже Лагатор Пејовић.

– Али, не само критика односа човјека према природи, већ према томе како наша култура и људско дејство према животној средини чини тај парадоксалан чин уништења и деградације. Због тога је настала и серија цртежа са хемијским симболом угљеника. То је једна цјелина која ће, као и стаза у парку, још расти, у већу инсталацију, за друге умјетничке пројекте. Зато се и за серију цртежа може рећи да су просторно орјентисани рад - каже Лагатор Пејовић.

Додаје да је податке за серију цртежа с подацима о дјелима Колекције несврстаних свјесно тражила у другој институцији - у НБЦГ "Ђурђе Црнојевић". На тај начин, додаје, хтјела је показати да се по питању вриједности морамо односити тако да се информације о њима морају дисеминирати на више мјеста.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:41