Sa projekcije filma / -LAZAR RUZIC
02/02/2024 u 09:44 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marsela: Sjećamo se da se više nikad nikom ne ponovi

U Crnogorskoj kinoteci održano filmsko veče posvećeno sjećanju na žrtve Holokausta koje tradicionalno organizuje Ambasada Italije

U znak sjećanja na žrtve Holokausta u organizaciji Ambasade Republike Italije u Crnogorskoj kinoteci prikazan јe film. Ove godine to je bilo ostvarenje „Sjenka dana“ („L‘ombra del giorno“) italijanskog režisera Đuzepea Pičonija.

Direktor Crnogorske kinoteke Goran Bjelanović je podsjetio da već nekoliko godina zaredom italijanska Ambasada organizuje filmsko veče sa namjerom da nas podsjeti na žrtve Holokausta.

– Pitao sam se zašto, budući da nikada nisu skrivali ništa, ali kako to obično i biva, odgovor je stigao iznenada. Svaki pedalj Italije je kultura. To je zemlja života, jer Italija slavi život. Nije slučajno Šekspir smjestio Romea i Juliju u Veronu i priču o toj ljubavi baš u Italiju, jer Italijani su narod koji slavi ljubav i slavi život, i naјpozvaniji su da upozore na stvari koje ne treba činiti - rekao je Bjelanović, poručivši da želi da se Holokaust više nikada nikome ne desi.

Ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela je istakla da Italija tradicionalno filmskim programam obilježava i podsjeća na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta jer smatra da nam je potrebno da se sjećamo.

I ove godine Ambasada Italije odlučila je da obilježi taј dan projekcijom filma. Preksinoć su prikazali Pičoniјev film „Sjenka dana“, novije ostvarenje, iz 2022. godine. Radnja filma dešava se krajem `30-tih godina 20. vijeka, odnosno u ključnom periodu za Italiju, Evropu i cijeli svijet tog vremena, kazala je ona.

image

Bjelanović i Marsela

-LAZAR RUZIC

– Potrebno nam je da pamtimo da se Holokaust nikad više nikom ne dogodi. Želimo u svakom slučaju da istaknemo poštovanje prema žrtvama tog strašnog zločina jer smatramo da je neophodno prisjetiti se onoga što se dešavalo u prošlosti i što uprkos godinama koje su prošle, nastavlja da bude sastavni dio naše istorije. Samo sjećanjem i svjesnošću o onome što se dogodilo možemo spriječiti da se to ponovi - poručila je ambasadorka Marsela.

Brojna publika, među kojom je i predstavnici diplomatskog kora, nagradio je aplauzima Pičoniјev dirljiv film.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:16