Detalj sa otvaranja 54. Praznika mimoze / -FOTO: MKM
21/02/2023 u 12:03 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Maša Vlaović: Praznik mimoze više od pola vijeka promoviše crnogorsku kulturu i umjetnost

Praznik mimoze nastao je u Crnoj Gori 1969. godine u čast cvijeta koji simbolizuje osjećajnost, slobodu i emancipaciju – izjavila je ministarka

Praznik Mimoze više od pola vijeka okuplja njegove ljubitelje i promoviše crnogorsku tradiciju i pažnju prema kulturi i umjetnosti, kazala je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović za italijansko izdanje magazina "Huffpost".

– Praznik mimoze nastao je u Crnoj Gori 1969. godine u čast cvijeta koji simbolizuje osjećajnost, slobodu i emancipaciju – izjavila je ona.

Prema njenim riječima, čuveni hercegnovski maskenbal i karneval su jedinstvena turistička atrakcija, ne samo za Crnu Goru, već i šire.

– Karnevali u Crnoj Gori, kao i u susjednoj Italiji, imaju svoju dugu tradiciju i pružaju lokalnim stanovnicima i turistima kalendar radosti, boja i ukusa koji se ne smijju propustiti, posebno jer se održavaju u prirodnom ambijentu Hercegnovskog zaliva koji pripada univerzalnim vrijednostima prirodnog i kulturno-istorijskog područja Boke Kotorske – poručila je Vlaović.

Ona je napomenula da se područje Boke Kotorske smatra najvećom prirodnom lukom u južnoj Evropi, koje je zbog jedinstvenih i rijetkih vrijednosti pod zaštitom UNESKO-a još od 1979. godine.

U magazinu Crnu Goru opisuju kao veličanstvenu zemlju koja je izrodila izuzetne umjetnike. Ističu i njenu prepoznatljivost na turističkoj mapi i svrastvaju je među poželjene svjetske destinacije za posjetu i ljetovanje.

Časopis Huffpost nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 2005. godine, a njegova izdanja distribuiraju se širom svijeta. Pored SAD-a, mogu se naći i u Italiji, Grčkoj, Francuskoj, Portugalu, Španiji, Japanu i Koreji. Italijansko izdanje časopisa čita preko 60 000 ljudi.

U Herceg Novom je 17. februara otvoren 54. Praznik mimoze svečanom povorkom do Igala.

Link: Mimose in fiore, arte moderna e carnevale: la rinascita del Montenegro, la nuova Costa Azzurra d'Europa - HuffPost Italia (huffingtonpost.it).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:12