Лого манифестације, такмичења / -КОТОРАРТ
25/07/2023 u 15:16 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Međunarodno muzičko takmičenje „Ciao” na KotorArtu

Zanimljivo je da "ciao" (na kineskom "qiáo") znači "zdravo" na srpskom i italijanskom, a u prevodu sa kineskog ima značenje "most"

Finale Međunarodnog muzičkog takmičenja "Ciao" održaće se od 26. do 28. jula u okviru KotorArt festivala. Takmičenje "Ciao" јe zajednički muzički projekat kineskih i evropskih kulturnih organizacija. Takmičenje objedinjuje sve kategorije, a nadmeću se mladi muzičari iz Crne Gore, Srbije i Kine. Čak 50 muzičara je došlo ovom prilikom u Kotor na finale, gdje će im se pridružiti i muzičari iz Crne Gore. Polufinale јe održano u Beogradu.

U organizaciji takmičenja su: Dejan Sinadinović, redovni profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta umetnosti u Beogradu i predsјednik Srpsko-kineskog udruženja za naučnu i kulturnu razmјenu, Vanže Žang, sopran iz Kine, potpredsјednica Srpsko-kineskog udruženja za naučnu i kulturnu razmјenu, Ljubiša Jovanović, profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta umetnosti u Beogradu i osnivač BUNT festivala i Ženg Đianguo, zamjenica generalnog sekretara SOEEC.

U savjetu ovog takmičenja su Šangajska međunarodna asocijacija za kulturu, Sekretarijat za kulturu, Beograd, FMU Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fondacija Don Branko Sbutega, Fondacija univerzalnih umјetnika. Organizatori su Šangajski prekomorski obrazovni centar za razmјenu, Kulturni centar Beograda i KotorArt, a, koorganizatori su: Kinesko-srpski centar za naučnu i kulturnu razmjenu, Festival BUNT i Koncertna dvorana Kotor.

Inače, u okviru KotorArta održava se serijal China stage, u okviru koјeg će biti održan i završni koncert pobjednika takmičenja "Ciao" 28. јula.

Zanimljivo je da "ciao" (na kineskom "qiáo") znači "zdravo" na srpskom i italijanskom, a u prevodu sa kineskog ima značenje "most".

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

02. maj 2024 17:50