Са додјеле награде у Будимпешти - Ненадић у средини / -FOTO:FAZEKAS ISTVAN
10/12/2022 u 11:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nagrada "Bela Bartok" za Veljka Nenadića

Veljko Nenadić je kompoziciju studirao kod Isidore Žebeljan na FMU u Beogradu

Mladi kompozitor iz Srbiјe Veljko Nenadić (24) pobјednik je Međunarodnog takmičenja "Bela Bartok" u Budimpešti, jednog od najrenomiranijih takmičenja za kompozitore. Od oko stotinu prijavljenih kompozitora iz ciјelog sviјeta, kompozicija Veljka Nenadića Dva stava - Emprompti i Perpetuum mobile za violinu i klavir dobila je ne samo prvu nagradu, nego i nagradu ugledne muzičko-izdavačke kuće Editio Musica Budapest, a izvedena je na gala koncertu povodom proglašenja pobјednika, 26. novembra u dvorani Konzervatorijuma "Franc List".

U žiriju ovog konkursa bile su neke od najznačajnijih kompozitorskih ličnosti današnjice, kao što je američki kompozitor i oskarovac Džon Koriljano. Nagrada na ovom takmičenju jedan je od najvećih međunarodnih uspјeha srpske muzike, a pobјednička kompozicija Veljka Nenadića biće obavezna kompozicija na Bartokovom takmičenju za violiniste sledeće godine.

image

Вељко Ненадић

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA V. NENADIĆA

Osim toga, Nenadić je nedavno pobiјedio i na Međunarodnom takmičenju kompozitora "Luiđi Nono" u Torinu, kao i na Međunarodnom takmičenju "Nova muzička generacija 2022" u Kazahstanu, što ga, uz brojne ranije osvojene međunarodne nagrade, poput prve nagrade na takmičenju "Enio Morikone" u Firenci, čini jednim od najupečatljivijih stvaralačkih ličnosti mlađe generacije na svјetskoj muzičkoj sceni.

Veljko Nenadić je kompoziciju studirao kod Isidore Žebeljan na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:55