ANDRIJA RADULOVIĆ / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
21/02/2023 u 09:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nagrada „Nebojša Devetak” dodijeljena Andriji Raduloviću

Književnik i kritičar Ilija Lakušić zapisao je da Radulović piše poeziju „karakteristične optike”, obojenu finom ironijom i crnim humorom

Pјesnik Andriјa Radulović ovogodišnji јe dobitnik književne nagrade "Neboјša Devetak" koјu dodјeljuјe Јavna biblioteka "Danilo Kiš" iz Vrbasa. Nagrada će mu biti uručena na svečanosti, u sriјedu 22. februara, u 12 časova.

Ovom prilikom predviđeno јe da se publici obrate i Igor Mirović, Blagoјe Baković, Miroslav Aleksić, prof. dr Saša Radoјčić, predsјednik žiriјa koјi јe Raduloviću dodiјelio nagradu, i Đorđo Sladoјa, član žiriјa. U muzičkom diјelu programa nastupiće gudački trio "String Ladies". Uјedno, 22. februar obilježava se i kao dan ove biblioteke.

image

Plakat kojim se najavljuje događaj

-FOTO: JB "DANILO KIŠ", VRBAS

Andrija Radulović spada u red naših najprevođenijih autora. Njegova poezija je zastupljena u velikom broju pregleda, izbora, panorama, antologija poezije, kako kod nas tako i u inostranstvu. Urednik je časopisa „Skver” Udruženja književnika Crne Gore.

Pjesnik Andrija Radulović je dobitnik niza prestižnih domaćih i evropskih nagrada za književnost, od kojih svakako treba izdvojiti: „Marko Miljanov” Udruženja književnika Crne Gore, „Balkanika” (nagrada za najboljeg pjesnika na Balkanu u Rumuniji), „Noside” - nagrada direktorijuma Unesko za poeziju u Italiji, „Boris Kornilov” (Sankt Peterburg), „Nadži Naman” (Liban), „Simo Matavulj” Udruženja književnika Srbije i druge.

Književnik i kritičar Ilija Lakušić zapisao je da Radulović piše poeziju „karakteristične optike”, obojenu finom ironijom i crnim humorom.

„Ako bi bilo koju knjigu Andrije Radulovića dobili nepotpisanu, lako bi prepoznali da u njoj pulsira specifičan duh ovog pjesnika. Rekao bih da je ovaj autor od samog početka definisao embrion budućeg stiha, tako da danas imamo jedno obimno poetsko tkivo koje se već uspostavilo u ukupnom biću srpskog jezika”, istakao je Lakušić.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:17