Publikacija o kojoj će biti govora / -FOTO: NVU "BAUO"
03/04/2023 u 10:34 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naučni simpozijum o istoriji Paštrovića

Organizovanje simpozijuma „Paštrovići i Venecija” je inicirala lokalna paštrovska zajednica jer su smatrali obavezom kako prema svojim precima, tako i prema budućim pokoljenjima, da obilježe potpisivanje paštrovsko-mletačkog ugovora, istorijskog događaja, značajnog ne samo za domaći kontekst

Višednevni Međunarodni naučni simpozijum "Paštrovići i Venecija" posvećen obilježavanju 600. godišnjici potpisivanja paštrovsko-mletačkog ugovora 4. aprila 1423. godine, kojim su Paštrovići u istorijski nemirnom periodu (15. vijek) dobrovoljno postali dio Republike Svetog Marka (Venecije), gdje su ostali do njenog pada 1797, počinje danas (3. aprila) na nikšićkom Filozofskom fakultetu.

image

Plakat za današnji skup na Filozofskom fakultetu

-FOTO: NVU "BAUO"

U 12 časova u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Nikšiću biće predstavljena monografija dr Mirjane Blagojević "Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta". Knjiga je izašla u izdanju HERAedu, Beograd i Društvo za kulturni razvoj "Bauo", Petrovac na Moru, 2020. O knjizi će govoriti prof. dr Marijan Premović, mr Dušan Medin i autorka, dr Blagojević.

Nakon toga, simpozijum se seli na Primorje, gdje će u utorak, srijedu i četvrtak (4, 5. i 6. april) preko 30 akademika, profesora, istraživača i kulturnih radnika iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore izložiti naučne referate na simpozijumu. Simpozijum će se održavati u Spomen-domu "Reževići", kao i nekim hotelima u Petrovcu na Moru. Na kraju simpozijuma, u subotu (8. april) u Petrovcu na Moru, s početkom u 18 časova, književnik Đorđe V. Gregović vodiće radionicu posvećenoj lokalnoj prošlosti i nasljeđu – "Paštrovaonica" za učenike osnovnih škola.

image

Plakat za dio koji se održava na Primorju

-FOTO: NVU "BAUO"

Organizovanje simpozijuma je inicirala lokalna paštrovska zajednica, okupljena oko nekoliko organizacija i udruženja, jer su smatrali obavezom kako prema svojim precima, tako i prema budućim pokoljenjima, da obilježi ovaj istorijski događaj, značajan ne samo za domaći kontekst. Podršku im je dalo više crnogorskih ustanova, institucija, organizacija i privrednika.

Članovi programskog i organizacionog odbora

Programski odbor simpozijuma čine: prof. dr Žika Bujuklić (predsjednik), prof. Branislav Mitrović, akademik, prof. dr Ilija Lalošević, prof. dr Marijan Premović, doc. dr Zrinka Mileusnić, dr Mila Medigović Stefanović, dr Katarina Mitrović, dr Mirjana Blagojević, doc. dr Predrag Zenović i mr Dušan Medin.

Organizacioni odbor čine: mr Dušan Medin (predsjednik), prof. dr Pavle R. Anđus, doc. dr Miško Rađenović, mr Milica Stanić Radonjić, Stevo Davidović, Đorđe V. Gregović, Blažo Kažanegra, Nemanja Kuljača, Jasenka Lalović i Mila Medin.

Kako navode organizatori simpozijum je otvoren za svu zainteresovanu javnost i medije, a moguće ga je pratiti u realnom vremenu i putem online platforme Zoom.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:30