Вранешке вечери поезије / - М. Нововић
02/08/2021 u 12:56 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пјесници се одужују Вранешу

Завичајне пјеснике који су се окупили на овој манифестацији, као и госте из других градова и крајева поздравио је игуман Николај Стаматовић, старешина манастира Златеш

У порти манастира Златеш у Томашеву код Бијелог Поља по 24. пут одржана је традиционална књижевна манифестација "Вранешке вечери поезије", која од претпрошле године носе назив "Драгомир Шверо Брајковић". Своје стихове говорило је двадесетак пјесника завичајаца и гостију.

Овогодишње пјесничко дружење посвећено је преминулом пјеснику и сталном учеснику Слободану Вучинићу, чије је стихове казивао Милан Лучић из Пријепоља.

Завичајне пјеснике који су се окупили на овој манифестацији, као и госте из других градова и крајева поздравио је, како и приличи у име домаћина, игуман Николај Стаматовић, старешина манастира Златеш.

– Кад се људи окупљају око доброг дјела онда је то богуугодно и мило. Јован Дучић је давно рекао `у свемиру постоје два творца. Бог и пјесник. Први све започиње а други све довршава`. Нека сви мало размислимо о свему томе и ономе што нам је Бог дао, да се окупљамо да слушамо пјеснике, који својим стиховима веселе и чине нам велико задовољство. Да се виђамо у радости и здрављу много година – благосиљао је вече игуман.

Учесници

Учествовали су пјесници завичајци Богољуб Чуровић, Милован Мујо Зековић, Светлана Величковић Радњић, Гаро Брајковић, Слободан Чуровић, Радослав Лековић, Миладин Јокисмовић, који је уједно био и модератор вечери, као и здравичар Рајко Бошковић. Од гостију стихове су казивали Миленко Јовић, Наод Вуковић, Илија Вуковић, Будо Новосел, Милојка Бандука

Званично је вечери отворио Веско Гогић, предсједник Мјесне заједнице "Томашево", који је поздравио учеснике и госте, и захвалио се донаторима.

– Ове вечери за наш крај пуно значе. зато је пауза прошле године због коронавирса била тешка.Отишао је у међувремену Слобо Вучинић, који је увијек пјевао о нсвом завичају. Ово вече је посвећено њему, али ии осталим упокојеним Вранешким пјесницима-казао је Гогић.

Додао је да се на овај начин сабирају пјесници завичајци долазегости из других градова Црне Горе и Србије.

-Ово је традиција нашег завичаја. Тешка времена и бремена су довеле да се култура овог краја не презентује на најбољи начин. Али ћемо све урадити да буде боље – казао је Гогић.

М.Н.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:38