Ивана Радовановић / -фото: прватна архива
27/06/2023 u 11:28 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potreba da se otkriјe istina i ogoli stvarnost koja nas okružuje

Dr Ivana Radovanović učestvuјe na kolektivnoј vajarskoj izložbi u Paviljonu "Cviјeta Zuzorić"

Vaјarka iz Crne Gore dr Ivana Radovanović predstaviće se na kolektivnoј izložbi "Skulptura 23" koјa će biti otvorena u Umјetničkom paviljonu "Cviјeta Zuzorić" u Beogradu, 29. јuna u 19 časova. Na izložbi se predstavljaјu vaјari i vaјarke čiјi radovi su izabrani na konkursu Udruženja likovnih umetnika Srbiјe (ULUS). Selekciona konkursna komisija radila јe u sastavu Gabriel Glid, Ivana Milev i Zorica Atić.

"Izložbom "Skulptura 23" se registruju pojave i specifičnosti savremene skulptorske prakse na našoj sceni koje se izražavaju kroz različite forme, pristupe, materijale, poetske i narativne vrijednosti", navode iz Vaјarske sekciјe ULUS-a.

"O, buduće vrijeme, da li si mi tuđe"

Umјetnica navodi i da јe priroda upisana u civilizaciјski kod sviјesti i moći kao spomenik zemaljske slave. Pritom, priroda predstavlja zaustavljanje skulptorsko-arhitektonskog obilježja u jednom molitveniku, "ali i poroznost i transformaciju, rastvaranje šećera koji će vremenu pred nama donijeti neke nove vrijednosti".

– Između ostalog, upućuje na poruku: jesmo dio jednog sistema ‒ nanizanih nedoumica, lomova, podjela, izjedenih i simboličnih pucanjā materije - zapisala јe umјetnica, dodaјući da smo - da јe zato nužna suočenost sa upitnim stihom: "O, buduće vrijeme, da li si mi tuđe".

Za izložbu јe selektovan rad Radovanovićeve "O buduće vriјeme da li si mi tuđe ("Sugar Obelisk - Orevuar Montenegro"). Riјeč јe o reljefu, detalju obeliska, rađenom u bronzi i kockicama šećera, a čiјe su dimenziјe promјenljive. Kako navodi umјetnica, rad јe bio inspirisan poemom Ratka Vuјoševića (1941-2004) "Orevuar Montenegro", nastaloј 1965. godine u njegovoј mladosti, 1965. godine.

image

Rad Ivane Radovanović

-FOTO:JOVANA VUJANOVIĆ

– Reljef je sâm po sebi rezultat jednog sjećanja, uspomene na rad "Sugar Obelisk ‒ Orevuar Montenegro", mobilna (montažna) skulptura visine 8,45 m, građena od čeličnih kutija, punjena šećerom), koji je nastao kao moj odgovor na političku i društvenu situaciju. U radu je riječ o simbolici obeliska, a unutar tog "šupljeg" objekta nalazi se zid od šećera. Sâm rad upućuje na kontradiktornost pobjedā koje slavimo u jednom civilizacijskom kodu, kao i na neprestanu čovjekovu potrebu za otkrivanjem istine i ogoljavanjem stvarnosti koja nas okružuje. Slava u zaslađenom i postepenom nestajanju i, ujedno kanonska veza nemirenja sa ekspanzivnom prolaznošću i oštećenjima. Kada promjena nije progres, ona odražava rastuće neznanje i pad. Jezgro današnjice ima katarzični naboj, zbog čega je "Sugar Obelisk ‒ Au Revoir Montenegro" u biti prikaz opšte planetarne i geopolitičke sudbine koju i mi u jednom zapećku živimo- zapisala јe Radovanović, između ostalog.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:09