Sula Radov u svom vremenu / - FOTO: UDRUžENJE PRAVNIKA CG
20/02/2023 u 12:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Promocija reprint izdanja knjige "Sula Radov u svom vremenu"

Udruženje pravnika Crne Gore, u saradnji sa „Službenim listom“ Crne Gore, priredilo je i posthumno objavilo reprint izdanje knjige „Sula Radov u svom vremenu“ autora Vukote Radulovića

Knjiga je štampana u prilog obilježavanja dva vrijedna jubileja: obilježavanja 90 godina od osnivanja prve nacionalne asocijacije crnogorskih pravnika (1933. godine) i 180 godina od početaka školstva u Komanima (1843. godine), koji se veže za crnogorskog i katunskog kapetana, sudiju, senatora – Sulu Radova.

Promocija reprint izdanja knjige održaće se u okviru 11-te sesije IUS FORUMA, na kojoj će govoriti: Prof. dr Branislav Radulović   - predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, Danijela Pavićević - direktorica „Službenog lista“ Crne Gore, Ilija Radulović - sudija Osnovnog suda u Podgorici, Milica Radenović - profesorica i Cvetko Radulović- pravnik.

Kostadin Radov Radulović, u predanjima zapamćen kao Sula, rođen je u Komanima – Katunska nahija (oko) 1790. godine i ostao je upamćen kao mudar čovjek, pravednik i narodni sudija, čije su presude bile „pravične, oštre i jezgrovito sročene, štiteći pravoga, a pogađajući krivoga“.

​U knjizi „Istorija crnogorskog sudstva“ dr Čedomir Bogićević ga opisuje i kao „utemeljivača umne orijentacije crnogorske škole prirodnog prava“.

- U prilog proslave jubileja – 90 godina od osnivanja, izdavanjem (reprintom) ove knjige nastojimo da sačuvamo dio vrijedne crnogorske istorijsko-pravne baštine i zaostavštine, koju je autor knjige Vukota Radulović strpljivo, studiozno i predano sakupio i u ovoj knjizi objedinio- navodi se u saopštenju Udruženja pravnika Crne Gore.

Promocija će se održati 22.02.2023. godine (srijeda) u 19h u multimedijalnoj sali na II spratu KIC-a u Podgorici. Udruženje pravnika Crne Gore svim učesnicima i gostima promocije pokloniće po primjerak ovog izdanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 08:40