koncert crnogorskog sinfonijskog orkestra i solista / -SRDJAN BOLJEVIC
21/06/2023 u 23:29 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Trg nezavisnosti večeras u ritmu muzike iz Diznijevih filmova

Tokom koncerta koji je bio humanitarnog karaktera prikupljeno je 5.211 eura za liječenje dječaka Feđe Alkovića

Publika je večeras ispunila Trg nezavisnosti u Podgoorici da bi uživala ju melodijama iz poznatih Diznijeevih igranih i crtanih filmova. koje je uz dirigentsko vođstvo Roberta Homena izveo Crnogorski simfonijski orkestar i solisti sopran Danijela Pintarić i tenor Josip Švagelj. Publika, od onih najmlađih do najstarijih, uživala je u pjesmama iz čuvenih filmova "Ljepotice i zvijer", "Pepeljug", "Mala sirena", "Aladin", "Frozen", "Enkanto", "Pokahontas", "Meri Popins" i drugih crtanih i igranih ostvarenja uz koje su porasle mnoge generacije.

Tokom koncerta koji je bio humanitrnog karaktera sakupljeno je 5.211 eura za lliječenje dječaka Feđe Alkovića.

Koncert koji je Muzički centar, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada darovao Podgoričanima za Svjetski dan muzike podsjetio je one starije na djetinjstvo, a onim mlađima omogućio da igraju i pjevaju uz omiljene melodije svog odrastanja.

image

koncert crnogorskog sinfonijskog orkestra i solista

-SRDJAN BOLJEVIC

Aplauzi lijepa su nagrada za izvođače, kazala je Pintarić, solistkinja iz Zagreba, član Kazališa komedije. A još kad pjevaš svoj omiljen i žanr i pjesme koje ti dižu raspoloženje, onda je razumljivo zašto je koncert u Podgorici čekala sa nestrpljenjem.

– Ovo mi je nevjerovatan gušt, jer još dok sam bila na fakultetu imala sam želju da pjevam različite žanrove i baš ovakav repertoar. Strašno me privlačilo da pored klasične opere, glumim i plešem, da nastupam u mjuziklu. Ovo mi je baš ono što sam željela, Ovo je na neki način ostvarenje mog sna i ne mogu vam izraziti riječima kako je uživanje raditi sa ovakvim vrhunskim orkestrom. Sjajni su, zaista sjajni – kazala je Pintarić.

Osim ljepote melodija koje nudi ovakav repertoar za nju je posebno izazovno mijenjanje karaktera pa je gluma pored pjevanja ključna da se iznese lik i atmosfera svakog od tih filmova.

image

koncert crnogorskog sinfonijskog orkestra i solista

-SRDJAN BOLJEVIC

Tenoru Josipu Švagelju, inače studentu solo pjevanja na zagrebačkoj akademiji, aplauzi i odobravanje koje je primjetio u publici prava su nagrada za trud koji je uložio u pripremu zahtjevnog repertoara.

– Bilo je zapravo veoma zabavno prebacivati se iz pjesme u pjesmu, iz stila u stil. Svaka pjesma je drugačija - to su sve različiti likovi koji se različito pjevaju i to mi je ujedno bilo i najteže. Ali, definitivno jednom kad uđete u lik onda pjevate po inerciji, prirodno, sve se složi – naveo je on.

Među članovima našeg simfonijskog okestra rado viđen gost, dirigent Robert Homen, u ovom repertoaru se osjeća kao riba u vodi, jer, nije mu prvi put da izvodi baš ovakav program. On je inače dirigen sa širokim interesovanjem, pa voli, kako kaže da izvodi i diriguje sve žanrove. Muzika iz Diznijevih filmova je "rileks" je u koje se uživa s obe strane scene.

– Riječ je o songovima, težište je na pjevačima, a mi ostali ih podupiremo – objasnio je Homen.

Nije izostavio da pohvali orkestar, sa kojim već poslovnično ima veoma dobar odnos, ističući da je program koncerta za proslavu Svjetskog dana muzike sudeći po reakcijama publike, pun pogodak.

Sjutra uveče, takođe od 20 časova, isti repertoar će biti izveden na Cetinju, na Dvorskom trgu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:56