Представљање књиге проф. Саре Пилетић / -фото: нво ферал/ Невена Драгичевић
06/06/2022 u 16:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Труба и тромбон имају свијетлу будућност у Црној Гори

Мимов Брасс Фестивал је одржан од 3. до 5. јуна 2022. у будванском Старом граду у организацији НВО Ферал у оквиру пројекта Будванске хронике.

Млади музичари из основних и средњих музичких школа из Бара, Будве и Тивта имали су прилику да у оквиру радионица за трубе и тромбоне стичу нова знања од професора Факултета музичке уметности Универзитета у Београду доцента умјетности Ивана Илића (тромбон) и доцента умјетности Новака Мијовића (труба). Координатор мастекласа је професор трубе Стефан Стешевић, а на радионици су учествовали и проф. Давор Новак (корепетитор) и проф. Сара Пилетић која је учесницима представитла своју књигу "Труба, мој инструмент".

Уприличено је и такмичење труба и тромбона, а на џез концерту је наступио Tribute to Mimo. Фестивал од 2016. године организује НВО Ферал, а посвећен је црногорском џез трубачу Николи Миму Митровићу.

У Модерној галерији "Јово Ивановић" на радионици и такмичењу су учествовали ученици: Дана Аџић, Газијев Глеб, Марко Негић, Енес Бехаровић, Ана Павловић, Јован Свитлица, Барбара Кубичек, Никола Алексић, Јован Ђурановић, Марко Минић и Милош Сековић.

Усавршавање младих џез умјетника

- Циљ овог фестивала је промоција џез музике и културе, и из НВО Ферал се надају да ће он прерасти у платформу за представљање и усавршавање младих џез умјетника из Црне Горе, региона и свијета, као и интернационални фестивал џеза, што је била жеља Мима Митровића. Подршку за реализацију пројекта су пружили Општина Будва, Туристичка организација Будве, компаније Роклер и Санраф, Академија знања, Комунално Будва, Водовод Будва, Школа за основно музичко образовање Будва, ЈУ Музеји и галерије Будве, Terae Taxi, Талас М, Каспер Бар и агенција Унибранд - саопштили су из НВО Ферал

Такмичење за трубе и тромбоне одржано је у четири категорије.

У име организатора Итана Лаловић испред НВО Ферал је захвалила свим учесницима на радионици и такмичењу, као и свим сарадницима на пројекту. Сви учесници су извели по двије композиције, једну класичну и другу џез композицију.

Жири у саставу проф. Иван Илић, проф. Новак Мијовић и проф. Сара Пилетић, је донио одлуку о најбољима, а плакете и дипломе лауреатима је уручио Игор Митровић, син Николе Мима Митровића.

Награду у I категорији освојио је Марко Негић, ученик ЈУ ШОМО Будва у класи проф. Стефана Стешевића; у II категориjи Барбара Кубичек, ученица ЈУ Музичке школе Тиват у класи проф. Барбаре Бубања; у III Марко Минић ученик ШОМО Будва у класи проф. Стефана Стешевића; а у IV Милош Сековић, ученик Умјетничке школе за музику и балет "Васа Павић" Подгорица у класи проф. Саве Рајковића.

Након такмичења, фестивал је настављен у Kаспер Бару у будванском Старом граду, гдје је одржан Џeз концерт Tribute to Mimo, бенда у саставу Сања Раичковић (вокал), Новак Мијовић (труба), Иван Илић (тромбон), Шуле Јововић (бас), Енес Тахировић (клавир), Мартин Ђорђевић (бубањ). Бенду се придружио и један од лауреате такмичења Марко Минић, који је одсвирао џез композицију Аутумн Леавес, на одушевљење публике. На сјајном репертоару су се нашле и композиције Чета Бејкера, који је био Мимов музички узор. Иван Илић је уз овације публике, по узору на Мима који је волио да пјева, отпјевао композицију My funny valentine Чета Бејкера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:10