Sa radionice / - FOTO: DRAGICA ORLANDIć
13/06/2023 u 18:28 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Domu učenika "Dušan Marović" u Baru održano predavanje "Mentalna ekologija" i radionica "Disciplina mašte"

Učesnice radionice imale su priliku da se upoznaju sa pravcem konceptualne umjetnosti i načinima spajanja umjetničkog djela sa prostorom

Prema riječima umjetnice Milena Živković, koja je vodila predavanje i radionicu, "Mentalna ekologija" je ekološko-umjetnički projekat koji poziva na male kontinuirane akcije. Učesnice radionice imale su priliku da se upoznaju sa pravcem konceptualne umjetnosti i načinima spajanja umjetničkog djela sa prostorom koji nas okružuje u svakodnevnom životu, u cilju zaštite upravo tog prostora a sa tim i zaštite i uređenja sopstvenog mentalnog prostora.

Kroz radionicu "Disciplina mašte" učesnice od 14 do 50 godina oprobale su se u igri sinestezije - spajanju zvuka i crteža, kroz veoma dinamične i originalne vježbe, nakon čega su svoje radove objedinile u Land Art, među čempresima u centru grada. Takođe su imale priliku da čuju više o nastanku i značaju Land Arta. “Land art i privremene organske instalacije treba da smanje mogućnost novog stvaranja otpada i ujedno ponude novo estetsko iskustvo slučajnom prolazniku.

– Umjetnost (...) ne samo da protestuje protiv devastacije prirode i poziva na humanost, nego i predlaže konkretna rješenja estetske rekonstrukcije. – kazala je Milena Živković.

Ova radionica, druga po redu, održana je u oviru projekta “I dalje uspravno”, koji sprovodi NVO "Pogon" iz Bara. Prvu radionicu "Prostor u meni i oko mene prostor" održala je psihološkinja Branka Ćalasan iz NVO "Portret".

Projekat “I dalje uspravno” nastao je u želji da ohrabri građane Bara, posebno mlade, da aktivno učestvuju u kreiranju narativa koji se odnosi na razvoj zajednice odnosno naše opštine. ideja ovog projekta je bila da malim postupcima možemo doprinijeti poboljšanju kvaliteta života, posebno oslanjajući se na mentalni razvoj, umjetnost i kulturu življenja.

Projekat “I dalje uspravno” je podržan kroz program "Podržani-Osnaženi" koji realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:01