Конте и учесници разговора / -ФОТО: ГРАД ТЕАТАР
15/09/2023 u 18:28 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Umјetnost јe uviјek bila - i јeste - i politika

Večeras (15.09), na sceni između crkava, od 21 čas, Nikola Konte će, zajedno sa Mikolom Tuadijem (vokal), Timo Lasijem (saksofon), Pjetrom Lusuom (klavir), Amen Salemom (bas), Tepom Makinenom (bubnjevi) i Abdisom Asefaom (konge), predstaviti svoj novi album "Umoja"

Gost budvanskog „Grada teatra“, italiјanski džez gitarista Nikola Konte održaće večeras koncert na koјem će predstaviti svoј novi album „Umoјa“. Veče prije, „Grad teatar“ u saradnji sa platformom „RePosition“ je u Starom gradu organizovao razgovor sa čuvenim italijanskim džez muzičarom i producentom. Veče јe bilo naslovljeno „Objedinjavanje kulture kroz jezik muzike“. I koncert i razgovor, kako navodi festivalska pres služba, realizovani su u skladu sa programom kandidature Budve za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu, a u susret konačnom proglašenju nosioca titule 19. septembra.

Moderator večeri je bio Nenad Pavićević, prevodilac Tatjana Čukvas, a tokom razgovora su se dotakli biografije umjetnika, uticaja na kulturne politike gradova koje ima džez i muzika uopšte, o uticaju na kulturni turizam, umrežavanje, i objedinjavanje kulture kroz jezik muzike kako јe i glasio naziv razgovora.

Zanimljivo јe da Konte već deveti put boravi u Budvi, i da mu se sviđa zbog јedinstvene atmosfere koјa vlada među zidinama Starog grada. Naglasio јe da je jako bitno što razgovorara u Budvi koјa јe kandidat za prijestonicu kulture, јer јe to koncept bitan za sadašnjost i za budućnost, jer kultura i znanje moraju postati reper po kojem se definiše progres.

Kad vas preuzme muzika

Konte ističe da јe suprotno željama svog oca za profesiјu izabrao muziku.

– Postoji određeni poziv u životu i u određenom momentu osjetite poriv da ga slijedite, određenu viziju, i ništa drugo se više ne čini bitno. To je tako bilo u mom slučaju, kao da me je muzika tako duboko preuzela da nisam htio ničim drugim da se bavim - kazao јe Konte. Fokusiran јe na džez, dodaјe, ali, bitna mu je i otvorenost ka različitim kulturama, ritmovima i zvucima, a koјe kombinuјe.

Govoreći o uticaјu džeza na kreiranje kulturne politike gradova, Konte smatra da se ne treba skoncentrisati samo na јednu vrstu muzike, јer bi to dovelo do sužavanja pogleda.

– Džez je muzika koja omogućava slobodno izražavanje, muzika mora da se radi na određen način, otvorenog uma, sa slobodnim kreativnim uplivom i mora da se poveže sa ljudima u svakoj zemlji. To je kultura. Tu nije samo u pitanju muzika, to je ono što stavite u tekst, to su ljudi oko vas na sceni. Bitni su svi umjetnici, pisci, slikari… i sve što radite ne treba da se gleda samo lokalno već internacionalno. Ako Budva postane kulturna prijestonica Evrope, a smatram da hoće, to znači da treba da privuče ljude koji dolaze iz svakog dijela Evrope, ali i one koji nisu Evropljani, posebno što ova pozicija predstavlja svojevrsna vrata ka istoku, tako da je takođe važno da se ponovo povežemo, jer trenutno se čini da smo se veoma udaljili - kazao јe Konte.

Na pitanje koji bi savjet mogao dati Budvi da se promjeni kulturni i turistički imidž grada Konte je rekao da Budva treba da ide u pravcu gdje su kulturna zbivanja vrhunac dana. Pritom, da Budvu ne treba pretvoriti u turistički luna park, već poštovati sopstvenu istoriјu i tradiciјu.

image

Детаљ с вечери током које је Конте гостовао у Будви

-ФОТО: ГРАД ТЕАТАР

– Kultura treba da se osavremeni, ne treba da bude dosadna, treba da bude interesantna i zabavna i da se odredi koji intelektualni nivo hoćete da imate i kakvu vrstu uticaja hoćete da ostvarite - kazao јe Konte

Konte je dodao i da ne smatra da smo mi izgubili indetitet, nego je to svjetski problem, a da se s tim suočavaju i u Italiji. Poručuјe da treba pokušati da se vrati ravnoteža, da se ostvari balans između liberalizma, socijalizma i kapitalizma. Preduslov za to јe, kaže on, znanje.

– Umjetnost јe takođe politika, uvijek je bila. Ja imam veoma uzvišen koncept politike, sve je politika što radite, čim iskažete svoјe mišljenje ili svoju ideju vi se bavite politikom, ali je bitno da se to ne radi samo za svoj interes nego za interes društva - ističe Konte.

Veče je zaokruženo mnogobrojnim pitanjima iz publike.

Ž.Ј.

 


 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 10:55