Balerine i Klaudia Sovre / - PARADA PLESA
14/11/2023 u 19:02 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uskoro audicija za prvi baletski ansambl Crne Gore

Međunarodna audicija za koju vlada veliko interesovanje, biće održana 18. novembra u baletskoj sali Muzičkog centra Crne Gore

Članice Baletskog studija Muzičkog centra Crne Gore intenzivno se ovih dana pripremaju za audiciju koja će biti održana u subotu, 18. novembra. Ovom audicijom, koja je već poprimila međunarodni karakter, jer su se na nju prijavili balerine i baletani iz cijele Evrope, redovbi prvog baletskog ansambla dobiće minimum 18 članova i članica, najavili su iz Muzičkog centra Crne Gore.

Poslednji u nizu baletskih umjetnika koji je radio sa baletskim ansamblom MMCG je slovenačka koreografkinja, pedagoškinja i  balerina u penziji Slovenačkog nacionalnog baleta Klaudia Sovre.

Ona smatra da su naše balerine spremne za audiciju, ali kako ističe, sve je stvar trenutka.

- Mislim da su spremne, ali naravno, zavisi mnogo mnogo od toga koliko će ljudi doći na audiciju i kako će se toga dana osjećati. Neke imaju više iskustva, neke su još u školi, ali mislim da su spremne. Želim im svaki uspjeh - kazala je Sovre.

Ona ne krije zadovoljstvo što je dala doprinos stvaranju baletske scene i umjetnosti u našoj zemlji. Kako kaže muzika i balet idu zajedno, i vrijeme je da zemlja koja ima tako razvijene slikarstvo, pozorište, književnost, muziku, počne da stvara nacionalni balet. 

- Kako to? Muzika i balet idu zajedno. Nema razloga da nemate balet - uvjerena je ona.

Klaudija Sovre je prije pedagogije bila dugogodišnja balerina naciobalnog baleta u Ljubljani. Već godinama se bavi psom pedagogijom i koreografijom.

Najiskusnija balerina Baletskog ansambla Ksenija Sinđić istakla je da sa nestrpljenjem čeka audiciju. Kaže ne plaši se konkurencije. naprotiv - voli je. 

Smatra da su se sve članice ansambla spremile za taj dan.

- U teoriji imamo prednost jer smo ovdje već dvije godine i državljanske smo Crne Gore. Ali, u umjetnosti to je najmanje bitno. Više je važno kako ćemo se pokazati taj dan na audiciji i tehnički, i stilksi, i plesno - kazala je ona.

Postoji uzbuđenje jer to je prva audicija, ali kako ističe nada se najboljem

Rezultati audicije biće objavljeni 20. novembra na sajtu Muzičkog centra.

snimila: svetlana ćetković

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:24