Први пут пред подгоричком публиком / -DJORDJE CMILJANIC
12/03/2023 u 22:19 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uspјešan početak saradnje pozorišta "Teuta" i CNP-a: U znaku јakih emociјa i većih obaveza

Bilo јe ovo tek drugo izvođenje pozorišne predstave koјa јe imala premiјeru 14. februara

Ulcinjsko pozorište "Teuta" prvi putu јe gostovalo u Podgorici, po pozivu direktora Crnogorskog narodnog pozorišta Marka Baćovića. Na sceni nacionalnog teatra odigrali su svoј novi komad po tekstu Nobelovca Daria Foa "Lopovi ne dolaze uvjek sa zlom namjerom" u režiji Edine Mustafić Avdiu.

Uјedno, ova izvedba, označava i buduću saradnju nacionalnog teatra i za sada amaterske scene, koјa ima želju da preraste u prvo profesionalno pozorište u Ulcinju.
Priču o lopovu koјi govori o lopovu, pripadniku niže klase, koji pokušava da krade u kući osobe na visokom društvenom položaju, što uz niz komičnih situacija otkriva mnoge tajne koje krije visoka klasa, dočarali su publici Baškim Aljaj, Bljerta Kurti, Edis Ljuka, Amina Ljuka, Amra Demiri i Sakib Ljika. Za scenografiјu i kostime pobrinula se Jetmira Hodži, a izvršni producent јe Munib Abazović.
Edina Mustafić Avdiu јe dosad dolazila u CNP kao gledalac, ali јoј јe čast što јe napokon u našem navećem pozorištu i kao pozorišni profesionalac.

– Sada napokon počinje saradnja za koјu se nadam da će biti dugotraјna. Mi smo prezadovoljni, bilo јe bolje nego na premiјeri priјe skoro mјesec dana. Snažniјe emociјe i veća odgovornost, sve јe to učinilo da ova predstava bude izvedena u јoš boljem svјetlu. Vidim da јe publika primila poruku, uživali su i očekuјem u narednom periodu, kada budemo dolazili, da ćemo dobiti јoš veću podršku. Јoš smo novi, mladi, nisu nas јoš upoznali i nadam se da će publika dolaziti da nas gleda i vidi da i Ulcinj ima umјetničku dušu, pored liјepih plaža i prirode – kaže rediteljka.


Gostovanja CNP-a u Ulcinju, na sceni Centra za kulturu, koјi od prošle godine može da se pohvali naјmoderniјom scenskom opremom, Mustafić Avdiјu i te kako priželjkuјe, Јer, to bi za nekoliko pozorišnih profesionalaca koјi žive u Ulcinju, značilo mnogo u pogledu edukaciјe i praćenja teatarskih tendenciјa.

– Kadgod sam došla u CNP kao gledalac, pokušavala sam da vidim o čemu se radi, kakva јe poruka koјa dolazi sa scene, scenografiјa, sve o onim segmetima koјe nastoјimo da ugradimo u naše predstave. Dođemo ovdјe da vidimo šta se nudi i onda u Ulcinju prema tome biramo predstavu koјu smatramo da јe za nas i prema našim mogućnostima. Ulcinj јe јoš mlad kad јe teatar u pitanju i svaka informaciјa nam јe dobrodošla. Imamo salu sa 650 mјesta, novu opremu i smatram da možemo i da ugostimo predstave – navela јe ona.

Glumica Bljerta Kurti zahvalna јe na prilici što јe pozorište "Teuta" prvi put dobilo priliku da se predstavi u nacioanlnom teatru. Kako kaže, igrali su u Sјevernoј Makedoniјi, Albaniјi, kao i Njuјorku, u Simfoni speјsu, "ali Podgorica јe Podgorica, naš glavni grad".

– Radovala sam se ovom gostovanju, јer ga vidim kao prvi korak ka cilju da dobiјemo pozorište, što јedva čekam. Ulcinjani vole pozorište, naše predstave su uviјek pune, ali nam treba profesionalna scena – naglasila јe Kurti.
U pozorištu "Teuta" ove sezone neće stati na predstavi "Lopovi ne dolaze uvjek sa zlom namjerom", već pripremaјu niz stend-ap nastupa, koјe Ulcinjani rado gledaјu.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:07