Разговор у Галерији солидарности / -М.Д.П.
02/10/2021 u 23:36 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Више натписа на Брајевом писму и текстова у аудио форми

Oсобе с инвалидитетом у нашем друштву су маргинализоване, нису видљиве, те је потребно да заједница више пажње посвети развоју њихових потенцијала, који треба да буду на првом мјесту, а од тога може да има користи цијела заједница, истакао је Божидар Денда, директор Библиотеке за слијепе.

Он је са представницима ОЈУ "Музеји", Културног центра и општинеу разговарао о учешћу особа са инвалидитетом у културном животу града Котора. У разговору је истакнуто да ОСИ не траже ништа посебно, све што интересује љубитеље културе, занима и њих, само је у питању начин на који им се културни производ представља. Установе културе, уз подршку сензибилисаног особља, могу са мало улагања да учине много у смислу њихове анимације за учешће у културном животу града, а поред уклањања физичких, ту су и баријере у виду предрасуда. Кад су у питању особе са оштећењима вида, установе по закону треба да буду означене и на Брајевом писму, а исто тако и сале, канцеларије. Могу се поставити подне стазе водиље, а добра пракса је и штампање музејских и галеријских каталога у аудио форми или на Брајевом писму. Виртуелна технологија омогућава да особе оштећенег вида упознају експонате помоћу професионалних уређаја, али то код нас још није доступно.

У складу са Маракешким споразумом, покренута  је процедура за промјену статуса Библитеке за слијепе која има предзнак "специјална", да постане централна, јер је већ и сада отворена и за све друге особе

За ОСИ у Црној Гори је посебно је важна ратификација "Маракешког споразума", чија је процедура у току, а тиче се ауторских права и обавезе овлашћених субјеката да адекватним форматима учине доступним књиге особама са оштећењима вида.

- По угледу на књижнице у Хрватској, а у складу са Маракешким споразумом, покренули смо процедуру за промјену статуса Библитеке за слијепе која има предзнак "специјална", да она постане централна, јер је већ и сада отворена и за све друге особе - оне са дислексијом (отежаним читањем), са здравственим сметњама - системским оштећењима, остеопорозом и слично. Усвајање Маракењшког споразума било би нам важно и за прекограничну размјену књига, казао је Денда. Он је посленицима которских Музеја понудио узложбу у 3Д формату, реплике културно-историјских знаменитости Црне Горе, која због пандемије није довољно промовисана.

- Циљ овог програма је стицање препорука како да установе културе своје програме успјешније и адекватније прилагоде особама с инвалидитетом и како да се та рањива популација анимира и оснажи да учествује у градском животу на пољу културе. Од важности је да установе културе учине све из домена својих надлежности како би њихове просторе особе с инвалидитетом доживљавале као себи блиске, познате и пријатељске, казала је Јелена Вукасовић, уредница програмских активности ОЈУ Музеји.

М.Д.П.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:24