/ - FOTO: MARKO GARDAšEVIć
29/11/2023 u 15:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Vratiti djecu i mlade kreiranjem kvalitetnih programa

Razgovarano je i o nedostatku kadrova u oblasti kinematografije u Crnoj Gori i o doedukaciji postojećih kadrova

Samo jake i aktivne ustanove mogu doprinijeti razvoju sektora kulture, strateškim planiranjem ponude za djecu i mlade otvoriti vrata institucija kulture ovoj publici, poručeno je tokom posjete ministarke kulture i medija,  Tamare Vujović, ustanovama. Ministarka Vujović posjetila je Filmski centar Crne Gore, Muzej savremene umjetnosti Crne Gore i Crnogorsku kinoteku i razgovarala sa rukovodstvom tih ustanova. 

Na sastanku sa direktoricom Filmskog Centra Aleksandrom Božović i predsjednikom Savjeta FC  Edinom Jašarovićem, predstavljene su najvažnije aktivnosti u prethodnom periodu i razgovarano o planovima za unapređenje rada. Bilo je riječi o izmjeni Zakona o kinematografiji, kao i Uredbe o bližim kriterijumima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na povraćaj dijela sredstava utrošenih za proizvodnju kinematografskog djela, s obzirom na to da se moraju uskladiti sa novim praksama u ovoj oblasti.

- Očekuje nas i izrada Nacionalnog programa razvoja kinematografije, strateškog dokumenta koji će projektovati ciljeve i prioritete razvoja u petogodišnjem periodu- istakla je direktorica Božović. 

- Važno je unaprijediti saradnju Filmskog centra sa Radio televizijom Crne Gore, jer ona doprinosi razvoju crnogorske kinematografije, a posebno može otvoriti prostor za produkciju serijskog programa, koja kod nas u ovom trenutku nije na zavidnom nivou- istakla je ministarka Vujović i predložila da se putem konkursa Centra sufinasira produkcija serijskog programa.

Kako je naveo predsjednik Savjeta Jašarović, Filmski centar prepoznaje važnost ovog partnerstva, naglašavajući da su sa RTCG 2022.godine potpisali Sporazum o saradnji. 

- Kako je i predviđeno Nacionalnim programom razvoja kulture, Ministarstvo kulture i medija nastaviće da podržava projekte digitalizacije bioskopa u crnogorskim opšttinama, u saradnji sa Filmskim centrom- rekla je ministarka.

Dogovoreno je da se obezbijede uslovi za digitalizaciju kino sala u nekoliko opština u Crnoj Gori, a nakon procjene potrebnih radova i troškova. 

Razgovarano je i o nedostatku kadrova u oblasti kinematografije u Crnoj Gori i o doedukaciji postojećih kadrova. Posebno je istaknut značaj filmske pismenosti i njegovog uvođenja u obrazovni sistem. 

Tokom posjete Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore, ministarka je razgovarala je o radu ove novoosnovane ustanove sa dr. Vladislavom Šćepanovićem, direktorom Muzeja. Ministarka je istakla zadovoljstvo što je Muzej na početku rada ostvario međunarodnu saradnju na promociji crnogorske umjetnosti, a posebno je pohvaljena i činjenica da je uvedena konkursna procedura, sa jasno određenum uslovima prilikom izbora crnogorskog predstavnika na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti.

- Crna Gora u oblasti savremenog stvaralaštva može mnogo da predstavi svijetu, zato povezivanje i razmjena sa zemljama Evrope, ali i ostatka svijeta mora biti u vrhu prioriteta rada ustanova kulture- navela je Ministarka. 

Direktor Šćepanović je rekao da je od stupanja na dužnost započeo sa aktivnostima na popunjavanju fonda Muzeja naglašavajući da u periodu do izgradnje zgrade Muzej mora oformiti svoju kolekciju. 

- Drago mi je da smo od osnivanja Muzeja već izvršili jedan otkup radova, koji čini 15 kvalitetnih radova i koje ćemo uskoro predstaviti na izložbi u Muzeju- dodao je.

Razgovarano je i o edukativnom programu Muzeja i važnosti privlačenja djece i mladih da posjećuju programe kulture.

- Na taj način usmjeravamo djecu pravim putem i razvijamo publiku koja će kasnije posjećivati ustanove kulture- navela je ministarka. 

image
- FOTO: MARKO GARDAšEVIć

Ministarka je obišla i galerijske prostore kojima Muzej raspolaže, te ponovila da je neophodno što hitnije izgraditi savremeni multifunkcionalni objekat, koji će odgovoriti izazovima savremenog društva i postati kulturna tačka Glavnog grada. 

Tokom susreta sa direktorom Crnogorske kinoteke, Goranom Bjelanovićem, razgovarano je o najvažnijim aktivnostima, ali i problemima sa kojima se ova ustanova suočava u radu. Kako je istakao direktor, Kinoteka je u prethodnom periodu ostvarila značajnu međunarodnu saradnju, ali i saradnju sa nekoliko opština u Crnoj Gori, kako bi predstavila svoj bogati fond. 

Razgovarano je o nedostatku kadrova, posebno onih koji bi se bavili restauracijom filmskih traka, o potrebi dodatne edukacije postojećih kadrova, kao i mogućnostima za obezbjeđivanje međunarodne podrške u ovoj oblasti. 

Ministarka Vujović je navela da Kinoteka baštini bogatu kolekciju i istakla da je neophodno da što prije podnesu inicijativu kako bi se neki od najvrjednijih naslova zaštitili kao kulturno dobro Crne Gore.

- Ovo je važno jer će doprinijeti adekvatnijoj zaštiti, ali i promociji crnogorske kinematografije- dodala je ona. 

Razgovarano je i o problemima sa kojima se ustanova suočavala u prethodnom periodu, nadzoru koji je Ministarstvo sprovelo u ovoj ustanovi i realizaciji preporuka koje su proizašle iz ovog postupka.

- MKM želi jake ustanove kulture, koje će kvalitetno obavljati djelatnosti za koje su osnovane, te će dati puni doprinos da rad ustanova bude kvalitetan i transparentan- zaključila je ministarka. 

Ona je govorila i o edukativnoj ulozi Kinoteke i potrebi da predstavljaju javnosti fond koji im je povjeren na čuvanje. 

Ministarka je obišla i prostor koji koristi Kinoteka te navela da su uslovi za rad i čuvanje građe adekvatni. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:15