Albert Ajnštajn / Foto: Screenshot/YouTube
15/11/2023 u 21:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zašto je Ajnštajn isplazio jezik na svojoj najpoznatijoj fotografiji?

Nakon što je Ajnštajn izašao s proslave sjatila se oko njega hrpa novinara, što je poznatom naučniku išlo na živce. U tom je trenutku slavni fizičar i nobelovac bio u društvu s Frankom Ajdeleteom, bivšim direktorom Instituta za napredne studije Prinstona i njegovom suprugom Mari

Kada se pomene Albert Ajnštajn najčešće nam se javlja vizualna asocijacija ovog genijalaca kako plazi jezik.

To je zato što nam se u memoriju usjekla jedna od najpoznatijih fotografija 20. vijeka. Iako je fotografija veoma popularna rijetko ko zna priču koja stoji iza nje. Zanima li Vas kako je fotografija snimljena, zavirite u nastavak članka.

Fotografija je nastala 14. marta 1951. godine, nakon proslave Ajnštajnovog 72. rođendana. Proslava je organizovana na kampusu Univerziteta Prinston.

Nakon što je Ajnštajn izašao s proslave sjatila se oko njega hrpa novinara, što je poznatom naučniku išlo na živce. U tom je trenutku slavni fizičar i nobelovac bio u društvu s Frankom Ajdeleteom, bivšim direktorom Instituta za napredne studije Prinstona i njegovom suprugom Mari.

Ajnštajn je iznerviran navodno više puta rekao paparacima: "Dosta je bilo!" Kada je fotograf Sase pozvao Ajnštajna da se nasmiješi, on im se umjesto toga izbeljio. U pravom trenutku uslikao ga je upravo Artur Sase, fotograf agencije UPI (United Press International), kojem je ova fotografija donijela slavu i dalje uspinjanje u karijeri.

Slavni naučnik nije ni slutio da će ga ova fotografija dobrim dijelom obilježiti i dati mu obol više ne samo genijalca već pomaknutog genija.

Rasprava o objavljivanju fotografije

Nakon razvijanja fotografije raspravljalo se hoće li fotografija biti objavljena. Urednik UPI-ja se složio, ali ne i glavni urednik, pa je rasprava prešla na višu instancu koja je na kraju "aminovala" njezino objavljivanje.

Fotografija se javlja u dvije verzije jednoj na kojoj je sam Ajnštajn izrezan iz konteksta, i drugoj na kojoj se vidi da je u vrijeme fotografisanja sjedio sa svojim prijateljem i njegovom ženom na zadnjem sjedištu automobila.

Ratovi i gluposti

Ajnštajn se toliko svidjela fotografija da je za sebe naručio više primjeraka na kojima je izrezao svoju glavu, i koju je onda slao svojim prijateljima, kolegama i poznanicima kao čestitke. Kasnije je svojoj prijateljici Johani Fantovoj rekao: "Isplaženi jezik odražava moje političke stavove."

Ako se ovo postavi u kontekst Hladnog rata i američkog lova na pristaše komunizma onda je bila jasna njegova poruka jer je i sam preživio "lov na vještice" zbog čega je i napustio Njemačku, nasreću na vrijeme.

Ajnštajn se često znao osvrnuti na ljudsku glupost, pa je svojevremeno izjavio:

"Dvije su stvari beskonačne: svemir i ljudska glupost. Ali za svemir još nisam sasvim siguran."

Dvije uspješne aukcije

Potpisana originalna fotografija Ajnštajnovog izrezanog lica prodana je na aukciji održanoj 2009. godina za 74.324 američka dolara dok je 27. jula 2017. održana nova aukcija aukcijske kuće "Nate D. Sanders" sa sjedištem u Los Anđelesu na kojoj je prodana isto tako potpisana originalna fotografija na kojoj je dan širi kontekst, a u kojem Ajnštajn sjedi između Franka i Marije. Kupac koji je kupio fotografiju za 125. 000 dolara, ostao je nepoznat.

Artur Sase je nakon ovog imao pune ruke posla, a među poznatim facama koje je kasnije snimio bio je Salvador Dali. Na Prinstonu se i dalje obilježava rođendan ovog genija kao dan broja Pi jer datum 14.3. Odgovara onom 3,14.

(Povijest.hr)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 23:02