/ SHUTTERSTOCK
27/01/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evo zbog čega nikako ne smijete da podgrijevate spanać

Kada se spanać zagrijeva, nitrati koji se nalaze u spanaću prelaze u nitrite, koji dalje prelaze u nitrozamine koji mogu biti vrlo štetni, pa čak i kancerogeni po ljudski sistem

Spanać je jedna od onih nevjerovatno zdravih namirnica koju smo prezirali kao mali, a koju su nas uvijek tjerali da jedemo. Da nije bilo Popaja, možda ga nikada ne bismo ni probali, ali sada kao zreli ljudi, smo vrlo svesni prednosti i koristi koje ovo povrće ima. 

Spanać sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, gvožđe, mangan i kalijum. Takođe sadrži lutein i zeaksantin i zato je odličan borac i u borbi protiv virusa i zaraza. Ovo povrće se lako priprema i odličan je prilog uz meso i neki drugi izvor proteina, jer se lako vari i jer poboljšava ukus mesa.

Međutim, veliki broj ljudi ne zna da se spanać ne smije podgrijevati. Kada se spanać zagrijeva, nitrati koji se nalaze u spanaću prelaze u nitrite, koji dalje prelaze u nitrozamine koji mogu biti vrlo štetni, pa čak i kancerogeni po ljudski sistem. Zato se spanać nikada ne kuva mnogo i dovoljno je samo da ga prokuvate par minuta u ključaloj vodi. Prvo kuvanje spanaća neće dovesti do ogromnog stvaranja nitrozamina, ali svako sledeće podgrijevanje će povećati tu koncentraciju. Zato spanać uvijek jedite hladnog posle kuvanja i uspjećete da ostanete zdravi i da iskoristite sve korisne sastojke ovog nevjerovatnog povrća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:15