Фото: Инстаграм / -Фото: Инстаграм
06/06/2021 u 12:09 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инструктор Анђела Вујачић: После прележане короне крените лагано са тренинзима

Правилна исхрана и вjежбање jедини начин да постигнете и задржите добру линиjу

Гоjазност повећава ризик од поjаве различитих болести, нарочито болести срца, диjабетеса типа 2, опструктивне апнеjе, одређених врста канцера и других болести. Последњих година код нас је доста изражена, а не заобилази ни мушкарце ни жене.

Једна од наших најбољих фитнес инструкторки Анђела Вујачић савјетује када треба, након короне почети са вјежбањем.

– Све зависи од облика короне да ли jе био тежи или лакши. Уколико jе био лакши облик са вјежбањем се може кренути након два, три мјесеца неким лаганим темпом. Уколико jе био тежи облик ту бих ипак препустила љекарима да одлуче – каже Вујачић за Дневне новине Дан. 

Она истиче да су правилна исхрана и вjежбање jедини начин да постигнете и задржите добру линиjу.

– Кориговањем исхране можете скинути вишак килограма, али поента свега ниjе да угледате неку броjку на ваги коjоj тежите, а да ваше тиjело изгледа беживотно и опуштено. Зато је наjбоља комбинациjа здрав начин исхране и тренинг. Ниjе битно коjа врста тренинга, али битно jе да постоjи када jе у питању и здраствено стање и физички изглед – истиче Вујачић.

Анђела тренутно води рачуна о изгледу и здрављу 90 клијената у теретани, а преко 300 активних онлајн. Планира да настави овим темпом да стварам низ успjешних сарадњи и да настави да се едукуjе.

image
Фото: Инстаграм

О трансформацијама које Анђела прави код клијената много се прича. Многи успију да "скину" и до 70 килограма.

– Да би неко скинуо и до 70 килограма потребно jе вриjеме. Ту jе већ риjеч о дужем временском интервалу, више од годину дана. Колико ће ко скинути све зависи од особе до особе и њиховог метаболизма и посвећености и истраjности клиjента. Што се тиче слаткиша, наjбоље их је избацити бар на неки одређени временски период, како би се постигли жељени резултати. Када се стигне до циља, свакако да се може уносити у некоj умjереноj количини. Уколико jе клиjент до сада уносио нездраве намирнице у великоj количини, за почетак jе велики успиjех и да их смањи или сведе барем на jедан дан у недјељи. Напредак ће свакако бити ту – наводи Вујачић.

Дневно најмање два литра воде

Вода чини 60 одсто наше тјелесне тежине, што самим тим говори о томе да jе изузетно битна компонента нашег организма.

– Вода jе изузетно важна за функционисање организма и есенциjална за здравље и љепоту. Потребе за њом варираjу од човјека да човјека. Свакако ниjе добро ни претjеривати. Моj савjет jе свакако да се уноси барем два литра воде на дан, а особе коjе тренираjу наjмање три литра – казала је Вујачић.

Детоксикациjа организма природним путем подразумијева уношење здравих намирница на здрав и умjерен начин.

– Како бисте за почетак смањили ниво токсина у организму, прва и битна ствар jесте да избаците брзу храну из jеловника пуну угљених хидрата, газирана пића, тјестенину сачињену од бијелог брашна, као и све оне намирнице коjе садрже вјештачке додатке. Не смијете конзумирати алкохол, као ни цигарете. Оно што се сматра детоксикациjом природним путем подразумијева здрав начин исхране, тренинг, чист ваздух и одређена количина воде – истиче Анђела.

Она каже да што се тиче клиjената коjима jе циљ да скину вишак килограма без већих афинитета према мишићима, тренинг три пута седмично jе довољно да се одржава тренутна форма, а храна може бити флексибилниjа.

image
Фото: Инстаграм

– Уколико jе напредниjи вјежбач и желе да задржи и мишићну масу исхрана мора бити дозирана према циљу, а и потребно jе да тренинг буде истог обима као и у току сарадње. Нутриjенти представљаjу храњљиве материjе коjе су потребне организму како би нормално функционисао. Микронутриjенти су мање неопходни тиjелу, али не и занемарљиви и у њих спадаjу витамини и минерали, док у макронутриjенте спадаjу протеини, угљени хидрати и масти. Тиjело користи калориjе коjе унесемо путем хране како би створило енергиjу. Протеини су градивни елементи, док су масти и УХ извори енергиjе. Препоручљиво да оброке у току дана прилагодимо и темпирамо према степену активности. Када смо више активни као рецимо док тренирамо, за бољи опоравак у оброку послиjе тренинга бирамо комбинациjу протеини и угљени хидрати. Док смо мање активни, односно сjедимо на послу, боље jе да бирамо комбинациjу протеини плус масти. Напомињем да jе и ту комбинациjа нутриjената различита од особе до особе и њиховог циља – савјетује Анђела.

Анђела у теретани проводи по 13 сати дневно.

– Онлајн клиjенте водим када завршим са клиjентима у теретани, отприлике ми треба по три, четири сата да их све испратим. Напорно јесте, али то је посао који обожавам тако да ми не пада тешко. Поносна сам на све своје клијенте јер се труде да заједно дођемо до добрих резултата који ме препоручују – казала је Анђела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:37