/ FOTO: SHUTTERSTOCK
17/12/2022 u 05:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kora od banane pozitivno utiče na zdravlje

Naime, kora od banane ima odlična svojstva jer sadrži puno vlakana koji utiču na mršavljenje, zatim tu su vitamin B i vitamin C koji imaju moć proljepšati kožu

Nutricionistica Susie Burell otkrila je na svom blogu da ne bismo trebali bacati koru od banane, već bismo je trebali uvrstiti u prehranu, a portal Msn.com prenosi i zašto je to dobra ideja.

Naime, kora od banane ima odlična svojstva jer sadrži puno vlakana koji utiču na mršavljenje, zatim tu su vitamin B i vitamin C koji imaju moć proljepšati kožu, a bananina kora pospješuje i unos magnezija i kalija, prenosi Avaz.

Ipak, Susie ne savjetuje da koru jedete sirovu, već da je ubacite u neka jela. Predložila je i nekoliko ideja koje mogu poslužiti kao savršen doručak ili međuobrok, a još jedna prednost jest ta što ih možete pripremiti i dan ranije pa ponijeti na posao i imati više vremena tokom užurbanog jutra. Nutricionistica je podijelila recept. Bananinu koru skuvajte da omekša i ubacite u smoothie, curry ili kolače. 

Nećete promijeniti ukus jela, a dodaćete volumen.

"Ako pravite smoothie, ubacite u njega cijelu bananu i krajeve kore koje ste prethodno sitno nasjeckali. Kuvanu koru možete ubaciti u muffine i banana kruh."

Takođe je otkrila da su zelene bogate aminokiselinom triptofanom koji pomaže kod kvalitetnijeg sna. Još jedna ideja povezana je sa pripremom mesa jer možete pržiti meso na kori od banane kako bi zadržali svježinu i sočnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 00:37