Photo by pina messina on Unsplash / - PHOTO BY PINA MESSINA ON UNSPLASH
29/10/2023 u 23:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stručnjak savjetuje kako ojačati imunitet

Doba godine u kojem je pojava virusnih oboljenja, viroza, gripe i koronavirusa, sve češća savršen je trenutak da se naoružamo znanjem o namirnicama koje nam na putu prema snažnom imunitetu mogu biti najbolji saveznici

Doktor specijalista Eva Pavić iz KBC-a Zagreb istakla je koje bismo namirnice trebali izbjegavati da ne bismo narušili imunitet te čime možete očvrsnuti vaše tijelo i imuni sistem.

Doba godine u kojem je pojava virusnih oboljenja, viroza, gripe i koronavirusa, sve češća savršen je trenutak da se naoružamo znanjem o namirnicama koje nam na putu prema snažnom imunitetu mogu biti najbolji saveznici, prenose Nezavisne.

Na temu kako ojačati svoj imunitet, a kako ga izbjeći njegovo narušavanje ishranom koja šteti zdravlju, razgovaralo se s Pavićevom, dijetičarkom iz KBC-a Zagreb, u kojem organizuje i vodi Dijetičko nutricionističko savjetovalište.

Dr specijalista Pavić, inače i dopredsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetičara, u razgovoru za "Tportal" naglasila je važnost konzumiranja lokalnih sezonskih namirnica te stavljanje fokusa na raznovrsnost u ishrani. Naime upravo sezonska hrana obiluje mikronutrijentima koji su nam neophodni da bi naš organizam bio u stanju oduprijeti se stresu i bolestima.

Jogurt za jači imunitet

"Istraživanja su pokazala da većina Evropljana ne konzumira preporučenu količinu voća i povrća od pet porcija dnevno pa se kao učinkovito rješenje u očuvanju zdravlja imunološkog sistema preporučuje promijeniti prehrambene navike i jesti zdravije. Ključan je stabilan i uravnotežen unos esencijalnih vitamina i minerala (cink, selen, vitamin C i D), uključujući antioksidante i prirodne zaštitne bioaktivne tvari koje se nalaze u hrani, rekla je pa preporučila namirnicu koja posebno pogoduje jačanju imuniteta.

"Poznato je da jogurt može uticati na opšte poboljšanje otpornosti tijela. Tačnije, pokazalo se da laktobacili iz jogurta poboljšavaju imunitet time što pridonose formiranju specifičnih antitijela tokom infekcija, kao i normalizaciji propusnosti crijevne sluznice."

Vitamin C u jesenjem i zimskom periodu uživa veliku popularnost te mnogi kreću u nabavku namirnica koje njime obiluju, kao i dodataka ishrani.

Dijetičarka je pojasnila da je njegov učinak uistinu vrlo bitan jer je upala jedan od glavnih uzročnika simptoma tokom virusne infekcije, a ovaj vitamin je snažan antioksidant koji djeluje protivupalno i štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima u vazduhu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 13:41