Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
19/02/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Da vam cvijetni buketi duže traju potrebna vam je samo šibica

Za nježnije cvjetove, na primjer gerbere pokušajte s rupicama na stabljici. Dužinom stabljike iglom probodite stabljiku, na taj način dobijaće više vode i trajati duže

Sezona je cvijeća i rezani buketi "pršte" od boja, ali čest problem s njima je taj da prebrzo uvenu. Ako želite da vam cvijeće duže traje posegnite za nekim od ovih trikova koji, provjereno, funkcionišu. Za dodavanje šećera u vodu sigurno ste čuli, ali neke od ovih metoda mogle bi vam biti pravo otkriće, prenosi N1.

Kako bi vam cvijeće što duže ostalo svježe u vazi pokušajte s ovim trikom kojim se koriste cvjećari. Biljke drvenastih stabljika, recimo ruže, stavite na par minuta u vruću vodu, prenosi Večernji list.

Za nježnije cvjetove, na primjer gerbere pokušajte s rupicama na stabljici. Dužinom stabljike iglom probodite stabljiku, na taj način dobijaće više vode i trajati duže.

Trik koji je pravi “game changer” i koji će biljkama produžiti život zahtjeva – šibice. U vazu ubacite šibicu na način da glava bude okrenuta prema gore. Od sumpora će cvijeće „momentalno živnuti“.

Ovaj savjet na prvu loptu će vam se možda činiti nelogičnim, ali – previše vode u vazi uzrokovaće brže propadanje cvijeća. Bolje stavite manje vode koju ćete dnevno mijenjati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:13