/ - FOTO ILUSTRACIJA
24/12/2022 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koji su rizici bacanja petardi: Ako vam i ne raznesu prst sigurno razaraju tkivo

U srijedu je stigla vijest iz Zagreba da je dečak od devet godina izgubio četiri prsta nakon što mu je eksplodirala petarda u ruci, a u sjećanju je još slučaj dječaka iz Subotice koji je takođe izgubio prst u prvom danu ove godine

Pirotehnika ili vatromet su posebno popularni u ovo doba godine uoči nove godine ali opasnosti koje one nose nisu zanemarljive.

Juče je stigla vijest iz Zagreba da je dječak od devet godina izgubio četiri prsta nakon što mu je eksplodirala petarda u ruci a u sjećanju je još slučaj dječaka iz Subotice koji je takođe izgubio prst u prvom danu ove godine.

Koje sve povrede mogu da naprave petarde i vatrometi i kako ih spriječiti, pojasnio je u jutarnjem programu „Probudi se“  Željko Radošević, stručnjaka za pirotehniku. On je u studio donio dvije ruke koje tako izgledaju u onom trenutku kada u njima eksplodira petarda.

– Napravili smo ove modele šaka koje su replike ali materijal je sličan ljudskom mesu i ovo je realan prikaz kako šaka izgleda kada u njoj eksplodira petarda. Cilj nam je da ovo gledamo samo na maketama a ne na pravim rukama i ako možemo da spasimo makar i jednu šaku nekog djeteta ili tinejdžera vrijede će – kaže Radošević i dodaje da petarde treba kupovati od ovlašćenih prodavaca, važno je takođe pravilno skladištenje pirotehnike.

Takođe Radošević je poručio da petarde treba koristiti izvan naseljenih područja i smiju ih koristiti samo punoljetna lica.

Težina povreda na kraju zaista zavisi od jačine pirotehnike. Petarda ne mora da odnese prst ali ona razara tkivo i u velikom broju slučaja iako ne odnese prst mora da se radi reamputacija tog dijela tijela koji je u stvari žestoko oštećen i ne može više da raste – zaključuje Radošević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:37