/ - MORE, UNSPLASH
03/03/2024 u 14:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jemen: Brod koji su pogodili Huti rizik za životnu sredinu

CENTCOM je potvrdio da je brod potonuo u Crvenom moru, pošto je bio pogođen protivbrodskom balističkom raketom prethodnog mjeseca

Teretni brod sa đubrivom, koji je potonuo u Crvenom moru poslije napada jemenskih Huta pobunjenika, predstavlja rizik za životnu sredinu, upozorila je američka Centralna vojna komanda (CENTCOM), prenosi MINA.

Huti su 19. februara preuzeli odgovornost za napad na brod Rubimar, koji je prevozio đubrivo i plovio pod zastavom Beliza, a njim je upravljala libanska kompanija.

Potonuo brod u Crvenom moru koji su napali jemenski Huti

Vlada Jemena je u subotu objavila da je brod potonuo, prenosi Radio Slobodna Evropa.

CENTCOM je potvrdio da je brod potonuo u Crvenom moru, pošto je bio pogođen protivbrodskom balističkom raketom prethodnog mjeseca.

- Oko 21 hiljada tona đubriva na bazi fosfata i sulfata amonijuma, koji je prevozio brod, predstavlja ekološki rizik u Crvenom moru -saopštio je CENTCOM.

Američka komanda je dodala da potonuli brod predstavlja rizik i zbog toga što bi drugi brodovi mogli da ga zakače pod vodom.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, prevoz kontejnera preko Crvenog mora pao je za trećinu ove godine zbog nastavka napada jemenskih Huti pobunjenika.

Pokret Huti, od početka rata Izraela i palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, napada brodove u Crvenom moru, a ovo je prvi koji su uspjeli da unište.

Mnogi brodovi ne koriste uobičajene rute, a potonuće broda za rasuti teret Rubimar nosivosti 40 hiljada tona, moglo bi da dovede do daljeg zastoja u saobraćaju, što bi potencijalno moglo da poveća cijene robe u svijetu i utiče na isporuke pomoći Bliskom Istoku.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:00