Bademi umjesto grickalica / -SHUTTERSTOCK
26/01/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Badem pomaže u mršavljenju i snižavanju krvnog pritiska, ali se ne smije jesti u velikim količinama

Iako je dokazano zdrav, badem ne bi trebalo konzumirati u neograničenim količinama jer može da izazove gasove, nadutost i dijareju

Da bi iskoristljivost badema bila maksimalna i bez negativnih efekata, moramo da budemo umereni u konzumaciji.

Badem je koštunjavo voće, iako ga većina svrstava u orašaste plodove. Spada u omiljene grickalice, ali i namirnice koje su izuzetno bogate vitaminima i mineralima i kao takav je zdrav za konzumaciju, koja podrazumijeva umerenost.

Badem je odličan izvor vitamina E i mangana, evo šta još sadrži:

Postoje dvije vrste badema i to su slatki i gorki. Gorki nisu za jelo zbog sadržaja cijanovodične kiseline, koja se u daljoj preradi, recimo u procesu pravljenja bademovog mlijeka, neutralizuje. Slatki badem je odličan izvor proteina, zdravih masnoća, minerala i vitamina. Na primjer, 100 grama badema sadrži čak 140 odsto preporučene dnevne količine potrebnog mangana, 75 odsto magnezijuma, 60 odsto bakra, 50 odsto fosfora i 51 odsto riboflavina (vitamin B2).

U količini od 100 grama badema ima i 131 odsto dnevno neophodne količine vitamina E, važnog antioksidanta. Badem obiluje vlaknima i aminokiselinama, a u ovojnici, odnosno opni badema nalazi se čak flavonoida. U pitanju je fitonutrijent, koji u zajedničkom dejstu sa vitaminom E udvostručuje njegovo antioksidativno dejstvo. U bademu se nalaze i mononezasićene masne kiseline.

Doktorka i profesorka nauke o ishrani Sara Beri otkrila je da je badem jedna od namirnicu koju svi možemo da grickamo kako bismo izgubili kilograme i smanjili želju za hranom.

Naime, studija sprovedena na "King‘s College-u" u Londonu pokazala je da je vođenje zdravog načina života tokom 18 nedelja rezultirao manjim strukom, nižim krvnim pritiskom i poboljšanjem masnoća u krvi.

Tako je doktorka Beri otkrila da je konzumacija badema igrala veoma važnu ulogu u ovom istraživanju.

- Zdrav obrok uvijek će biti dobar za vas, ali rezultati studije pokazuju da ljudi ‘poništavaju‘ dobrobiti hranjivih obroka jedući nezdrave grickalice poput čipsa i keksa. Stoga će zamjena ovih za zdravije grickalice koristiti našem tijelu - objasnila je ona.

Šaka badema sadrži zdrava vlakna i masti te iako su bogati masnoćama, ne apsorbuju se na isti način kao druga hrana bogata mastima.

Beri je objasnila da je istraživanje pokazalo da se tokom jedenja badema oko 30 odsto kalorija izluči zbog takozvane strukture badema, tako da da su oni izvrstan međuobrok.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:52