/ -SHUTTERSTOCK
21/04/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Tajne zdravih grickalica koje će vam pomoći da smršate

Ako malo pažljivije analiziramo svoju ishranu, najčešće nisu glavni obroci ti koje možemo okriviti za višak kilograma. Grickalice su te koje prave problem. A ko bi im odolio…

Kada smo na poslu ili negdje žurimo, pospani smo, padne nam koncentracija – gotovo automtski posežemo za grickalicama. To nas malo zavara, na momenat podigne energiju, ali bez dugotrajnog efekta. Pa onda posežemo za "novom dozom". Međutim, rešavanje ovog problema je veoma lako.

Koje su to tajne zdravih grickalica

Neki ljudi smatraju da grickalice uopšte nisu neophodne. Ali u stvarnosti, one nam pomažu da održimo osjećaj sitosti i energije između obroka. Uravnotežena ishrana treba da sadrži pet obroka: tri glavna obroka i dvije užine. Grickanje pomaže u kontroli gladi, održavanju nivoa glukoze u krvi i unosi raznovrsnost u vašu ishranu. Međutim, nisu sve grickalice zdrave. Zato se pridržavajte sledećih pravila:

1. Pazite na veličinu porcije

Osnovna svrha užine je da pruži osjećaj sitosti kako bi se izbjeglo prejedanje tokom glavnih obroka. Dakle, energetska vrednost užine treba da bude samo 100-200 kcal. Na primjer, prosječna banana sadrži 132 kcal, jabuka – 47 kcal, 30 grama badema – 173 kcal, a proteinska pločica bez šećera – 200 kcal.

2. Planirajte svoju užinu unaprijed

Bilo da ste na dijeti, samo održavate formu ili pratite svoje zdravlje, važno je da znate svoj individualni kalorijski unos i da ga se pridržavate. Teško je to učiniti kada ne planirate svoje grickalice unaprijed. Onda posegnete za svime što vidite – a to često nije nešto zdravo.

3. Uvijek imajte zdravu užinu sa sobom

Kada se pojavi glad, više ne težimo da biramo zdravu hranu, već pokušavamo da dobijemo dovoljno onoga što vidimo. Zato morate da se potrudite da kod kuće ili na vašem radnom stolu ne postoje uobičajene čokoladice i slatkiši, već pločice bez šećera, orasi, voće…

Birajte užinu bez šećera ili bijelog brašna

Peciva, lepinje, kolači, slatkiši, čips su visokokalorične namirnice koje samo na kratko mogu utažiti glad. Ali zato gomilaju kilograme…

5. Dok jedete ne gledajte TV i ne skrolujte na telefonu!

Tokom svakog obroka – a grickalice nisu izuzetak – trebalo bi da se bavite samo tim. Ako, dok jedete, slušate vijesti, skrolujete po društvenim mrežama ili gledate seriju, poješćete duplo više hrane nego što je to potrebno,piše lepotaizdravlje.rs

Neka užina bude raznovrsna

Kada se pridržavamo principa raznovrsne ishrane, naše tijelo dobija sve neophodne hranljive materije. Osim toga, monotona dijeta brzo dosadi i vrlo brzo se vraćamo omiljenim čokoladicama ili brzoj hrani. Ali izbor zdravih opcija zapravo je veliki – proteinske pločice i kolačići bez šećera, orasi, povrće, voće, salate, sendviči sa hljebom od celog zrna, crna čokolada bez šećera.

7. Pratite kvalitet i sastav

Na policama prodavnica često se nalaze proizvodi sa skrivenim šećerom koji su štetni za tijelo. Skriveni šećer može imati različite nazive: koncentrovani voćni sok, dekstroza, maltoza, melasa, invertni šećer, fruktoza i mnogi drugi. A tu su i pojačivači ukusa. Ako ovakve proizvode konzumirate svaki dan, nije čudo što imate višak kilograma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 00:28