Kod savremenog dijaloga / Đorđe Tomić
14/04/2024 u 13:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kolekcija Igora Todorovića otvorila beogradsku nedјelju mode: U nitima јe kod savremenog modnog dijaloga

Na ovim modnim komadima radilo više od 460 sati

Nakon što je kolekcija NITI izazvala veliku pažnju modnih znalaca, profesionalaca, VIP zvanica i italijanskih medija na Milanskoj nedelji mode, ona je premijerno predstavljena i domaćim ljubiteljima mode na svečanom otvaranju 53. Perwoll Fashion Week-a u Beogradu.

image

Niti tananije od emocija

Đorđe Tomić

Poštovaoci stvaralaštva modnog dizajnera Igora Todorovića su imali priliku da uživaju u kolekciji izrađenoj od brižljivo izabranih tkanina, na tragu ručnog tkanja i elemenata nacionalnog nasleđa. Kolekciju odlikuju i posebne grupe svila uz zanimljiva konstrukcijska rјešenja koja su autorski pečat Ateljea Igor Todorović. Interesantna je činjenica da se na ovim modnim komadima radilo više od 460 sati.

- Kolekcija sadrži i posebno, rukom izrađena, pletiva u formi džempera i šalova, od vune autohtone ovce Pramenka sa obronaka planine Zlatibor. Hiljadu prepleta na svakom od komada priča priču o prirodi i vuni, opranoj na riјeci Rzav, od koje je nastao dio kolekcije NITI. U izazovnom pristupu, u formi odјevnih komada i tehnološkim inovacijama u pletivu, reinventujemo nasleđe, predene vune i vјešte ruke koje su ih izradile. Svaka ovca daje oko 3,5 kg vune, a na pašnjacima u Srbiji ih ima preko 50.000, i isto toliko razloga da obnovimo te niti koje je prve utkala u sviјet Dobrila Smiljanić – srpska kraljica pletiva i rodonačelnica legendernog brenda Sirigojno. U saradnji sa Institutom za vunu iz Biela - Italija, dobili smo i verifikaciju kvaliteta vune koju smo koristili, ljubaznošću profesorke Todorovski sa kojom smo realizovali ove odјevne komade – nadahnuto je opisao nastanak diјela kolekcije sam autor Igor Todorović.

image

NITI se vezuju za nebo

Đorđe Tomić

Ovo su samo neki od razloga usled kojeg je kolekcija pored modne javnosti izazvala i dodatne reakcije vezane za ekološku osviјešćenost i odgovornost u novom komunikacijskom kodu savremenog modnog dijaloga.

image

Etika i estetika

Đorđe Tomić

- Ono što je bila inspiracija za ovu kolekciju je jedna rečenica koja u našem narodu postoji i kaže da, dok se tka NITI se vezuju za nebo. Ja verujem da smo se mi vezali čvrstim nitima nakon ove prezentacije za sve one ljude koji su u našem radu prepoznali estetiku, etiku, postojanost i ljubav prema poslu kojim se bavimo, ali i poštovanje zanatlija i nasleđa istovremeno. Hvala svima njima – objasnio je Igor Todorović svoju inspiraciju.

image

Nitima spojio tradiicju i modu

Đorđe Tomić

Posebnu zahvalnost dizajner je uputio za muzičku podlogu koju su radili Dragica Radosavljević Cakana, Aleksandar Sofronijević i Nikola Micevski, a koja je na poseban način potcrtala utisak kolekcije NITI.

Istom kolekcijom Todorović je zasjenio modnu publiku u Milanu. Igoru Milano nije novi teren ali revija, u jeku Fešn vika, jeste.

- Milano mi nije nov, ali je sve ovo zajedno novo, jedno novo iskustvo, jedna nova avantura i sad sam prepun nekih novih emocija i sa svih strana me zapljuskuju sa utiscima. I sad pokušavam da sklopim utiske Milana i novog utiska - rekao je Todorović tada za RTS.

Italiјanska publika je oduševljeno aplaudirala elegantnim komadima odjeće svedenih, prirodnih boja, sa jedinim dodatkom u obliku velikog cvijeta, koji je nenametljivo krasio pojedine komade odjeće, uz pratnju autentične muzike sa ovih prostora.

image

Postojanost i ljubav

Đorđe Tomić

- Niti imaju jednu veliku simboliku, spajaju, neraskidive su, u tkanini su kada se dobro utkaju prosto je nemoguće rašiti ih, i uopšte niti su i u tekstilu veoma važne i u emociji, kada kažemo tanane niti, objasnio je dizajner.

Nakon milanske nedјelje mode, Igorov magično protkani ćilim putuje dalje predstavljajući svijetu srpke korijene, tradiciju i moć ručno stvaranih djela.

- Pa, idemo dalje svakako. Ja sada govorim da idemo dalje, znate kad pređete određene stepenice i kad je taj ćilim obučen da može da leti, ja sam siguran da se otvaraju neke nove priče i neke nove destinacije. Postoji jedan divan projekat o kome ćemo tek pričati, na kome posebno radim i posebno mu se radujem a ovo je bio jedan, da kažem povratak kući - kazao јe Todorović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:20